Ingezonden persbericht


=================Persbericht 21-04-2005==================

Grootste estafetteloop ter wereld door hartje Enschede

In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 april 2005 klinkt om middernacht het startschot voor de 33e Batavierenrace. Duizenden sportieve studenten uit binnen- en buitenland zullen deelnemen aan Nederlands grootste studentenevenement.

Route en samenwerking met Stad Enschede - 'Kleur de Stad'

Op 22 april vanaf 21 uur is er een feestelijk startprogramma bij het USC/Gymnasion aan de Heyendaalseweg in Nijmegen, waarbij iedereen welkom is. Om 00:00 uur precies beginnen de 'Batavieren' aan de route, die via Duitsland en de rustieke Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede voert. De Batavierenrace bestaat uit 25 etappes, variërend van 3,6 tot 11,9 kilometer, met een totale loopafstand van ruim 180 kilometer! Dit jaar is de laatste herstart, traditioneel in Boekelo, verplaatst naar het centrum van Enschede. De Oude Markt zal door duizenden studenten op z'n kop worden gezet. In samenwerking met Stad Enschede - 'Kleur de Stad' is er een speciaal programma opgezet en de inwoners van Enschede en omstreken worden van harte uitgenodigd hier getuige van te zijn. Vanaf 17:00 uur vertrekken de lopers voor de laatste etappe richting de campus.

Deelnemers

Ruim 8.000 studenten van universiteiten en HBO-instellingen zullen hun sportschoenen uit de kast halen om deel te nemen aan dit mammoetevenement. De 33e Batavierenrace heeft een kleurrijk en internationaal deelnemersveld: naast de vele Nederlandse studenten zullen ook buitenlandse ploegen uit Duitsland, Engeland, Zwitserland en Frankrijk aan de start verschijnen.

Universiteitscompetitie

Naast het algemene klassement kent de Batavierenrace de prestigieuze Universiteitscompetitie. Bijna alle Nederlandse universiteiten vaardigen een ploeg af met hun beste lopers en loopsters. Deze ploegen strijden om de titel 'Snelste universiteit van Nederland', welke op dit moment in handen is van de Rijksuniversiteit Groningen. In deze klasse wordt, met snelheden boven de 20 km/h, echte topsport bedreven!

Wereldrecord
De grootste estafetteloop ter wereld zal na dit jaar nòg groter zijn. Het huidige wereldrecord staat op 295 ploegen (7.375 deelnemers). Op 23 april zullen 325 ploegen aan de start verschijnen. Dit nieuwe record wordt officieel opgenomen in het Guinness Book of World Records.

Groot(s)

Over de route verspreid zijn er 500 vrijwilligers in touw die er alles aan doen om de race vlekkeloos te laten verlopen. Door middel van 45 touringcars worden deelnemers van en naar de herstarts verplaatst (het Bussenplan). Er zijn 150 motorrijders actief om de route te beveiligen. Het nieuwe Extended Batavierenrace Automatisch Tijdwaarnemingssysteem (e-BART) zorgt door middel van bijna 1.000 transponders ervoor dat lopers direct bij binnenkomst hun tijd kunnen aflezen. 's Avonds worden 8.000 maaltijden klaargemaakt.

Feest

Aansluitend vindt op de campus van de Universiteit Twente het grootste studentenfeest van Nederland plaats. Hier zullen 12.000 bezoekers getuige zijn van een waar muzikaal spektakel. De vermoeidheid van de deelnemers zal dan ook plaatsmaken voor een gezellige feeststemming. Tevens worden hier de felbegeerde Bata-trofeeën uitgereikt.

===================Einde Persbericht ===================

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stichting Batavierenrace
t.a.v. Erwin Udo
Heijendaalseweg 141
6525 AJ Nijmegen
tel.: 024-3615876
fax: 024-3612397
@: nijmegen@batavierenrace.nl
Internet: www.batavierenrace.nl
Er is meer informatie en beeldmateriaal beschikbaar.

-----------------------
Universitair Sportcentrum
Heyendaalseweg 141 - 6525 AJ Nijmegen
telefoon 024 3615876 - fax 024 3612397
nijmegen@batavierenrace.nl

---- --