Universiteit van Tilburg

6 april 2005

Brabant-Collectie etaleert historische rijkdom voor iedereen

Open Dagen 'Ontdek de Brabant-Collectie' op 22, 23 en 24 april 2005

De bron voor Brabantse geschiedenis is de Brabant-Collectie, een unieke verzameling historische boeken, foto's, kranten, prenten etc. De collectie is er nadrukkelijk ook voor de 'gewone' Brabander met interesse voor de geschiedenis van zijn of haar straat. Tijdens de open dagen op 22, 23 en 24 april a.s. kan iedereen kennis maken met de Brabant-Collectie.

De Brabant-Collectie bestaat uit een grote hoeveelheid historische boeken, tijdschriften, prenten, kaarten en handschriften van Brabantse oorsprong of over Brabant. De collectie is de grootste in haar soort en een monument van grote cultuurhistorische waarde. Ook kranten en foto?s maken deel uit van deze veelzijdige verzameling. Zo dateert de oudste Bossche krant in de collectie van 1771! De Brabant-Collectie is in 1837 in ?s-Hertogenbosch opgezet door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg. De collectie wordt voortdurend uitgebreid: in principe wordt alles wat verschijnt over de historie van Brabant aangeschaft.

Voor iedereen
Iedereen kan gebruik maken van de collectie. Tot de vaste bezoekers behoren genealogen en leden van heemkundekringen, maar de verzameling wordt bijvoorbeeld ook veel geraadpleegd door mensen die een boek willen maken over het jubileum van een bedrijf of de plaatselijke sportvereniging, en door mensen die meer willen weten over de geschiedenis van hun huis, straat of wijk. Ook musea en historische verenigingen doen regelmatig een beroep op de verzameling, bijvoorbeeld voor een tentoonstelling. Universitaire onderzoekers weten eveneens hun weg naar de collectie te vinden.

Met open dagen, rondleidingen en tentoonstellingen biedt de Brabant-Collectie met een zekere regelmaat een kijkje in de keuken. De eerstvolgende open dagen van de Brabant-Collectie zijn op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april aanstaande. Op het programma staan rondleidingen, een filmvertoning, een tentoonstelling, demonstraties en muzikale optredens. Ook presenteren enkele Brabanders hun favoriete document uit de Brabant-Collectie. Zo spreekt Thijs Caspers van het Brabants Landschap over De natuurlyke historie der insecten: voorzien met naar 't leven getekende en gekoleurde plaaten, een boek uit 1783, en Jac Biemans van het Stadsarchief ?s-Hertogenbosch en Heemkundekring Baronie van Cranendonck over de aquarel Kerk en toren te Maarheeze uit 1792.

De open dagen bieden iedereen die Brabant een warm hart toedraagt de gelegenheid voor het eerst of opnieuw kennis te maken met de Brabant-Collectie. Op zaterdag en zondag is er kinderopvang aanwezig. De Brabant-Collectie is gehuisvest in de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg. De bibliotheek ligt midden op het universiteitsterrein en is op loopafstand omgeven door diverse parkeerterreinen. Vanaf station Tilburg-West is het ongeveer tien minuten lopen. De toegang is gratis.

Noot voor de pers
De open dagen van de Brabant-Collectie vinden plaats in de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 in Tilburg, op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april a.s. telkens van 11.00-16.00 uur. Meer informatie: www.brabantcollectie.nl en/of Frank van der Maden, projectmanager Brabant-Collectie, tel: 013 466 31 54, e-mail: maden@uvt.nl. Via de webpagina kunnen ook afbeeldingen worden gedownload.

UvT Persbericht