Gemeente Doesburg


week 15-2005

Rubriek Nieuws uit het stadhuis, plaatsing d.d. 13 april 2005, week 15.

BOUWEN EN WONEN
Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 31-03-2005 Molengaarde 21 : het vergroten van de woning
* 01-04-2005 Ph. Gastelaarsstraat 13 : het intern wijzigen van de woning

* 04-04-2005 Grietstraat 10 : het veranderen van de woning (gewijzigde aanvraag)

* 04-04-2005 Beumerskamp 21 : het plaatsen van een dakkapel
* 04-04-2005 Beumerskamp 31 : het plaatsen van een dakkapel
* 07-04-2005 Koepoortstraat 6 : het gedeeltelijk vernieuwen van goten en hemelwaterafvoer.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen de vergunning verleend op:

* 04-04-2005 F.D. Rooseveltsingel 22 : het gedeeltelijk vernieuwen, veranderen en vergroten van de woning

* 04-04-2005 Kraakselaan 4 : het gedeeltelijk veranderen van de achtergevel

* 06-04-2005 Ph. Gastelaarsstraat 13 : het intern wijzigen van de woning

Vrijstelling voorschriften bestemmingsplan en Verleende bouwvergunning ex. Artikel 19 lid 3 WRO
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan en bouwvergunning verleend op:
06-04-2005 Kloosterstraat 16 : het wijzigen van het gebruik en vergroten van de woning

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de welstandscommissie is gepland op maandag 18 april 2005 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362). Ook is deze dan te vinden op de website van deze gemeente www.doesburg.nl.

Vrijstelling en bouwvergunning Kloosterstraat 12 Burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg maken bekend vrijstelling, overeenkomstig artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, te hebben verleend van het bestemmingsplan Binnenstad voor het realiseren van een woonbestemming met behoud van de garageboxen aan de Kloosterstraat 12. Daarnaast maken burgemeester en wethouders bekend, dat zij op 12 april 2005 hiervoor bouwvergunning
1e fase hebben verleend.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden tegen bovengenoemde besluiten binnen 6 weken na bekendmaking, een bezwaarschrift worden ingediend. Een bezwaarschrift dient gericht te worden aan burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:
a. de naam en het adres van de indiener;
b. de dagtekening;
C. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.
Dit bezwaarschrift schorst de werking van de besluiten niet. Tegelijkertijd kunt u de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op uw belangen, dat vereist.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer W. Stoppels (0313-481320).

VERKEER
Weren landbouwverkeer bebouwde kom Doesburg
Burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat de raad van de gemeente Doesburg de regiopolitie Gelderland Midden gehoord hebbende in zijn vergadering van 31 maart 2005 heeft besloten de bebouwde kom van Doesburg zonaal gesloten te verklaren voor landbouwverkeer. Buiten deze zonale geslotenverklaring vallen het bestemmingsverkeer Fraterwaard via de route N317 / Koepoortdijk / Verhuellweg en het bestemmingsverkeer uiterwaarden Gelderse IJssel via de route N338 / Bingerdenseweg / Koldeweij.
Onder landbouwverkeer wordt verstaan alle motorvoertuigen, die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h. De zonale geslotenverklaring voor landbouwverkeer geldt voor een proefperiode van een jaar of zoveel langer als noodzakelijk is. De provincie Gelderland zal tegelijkertijd de provinciale weg N317 tussen de Kraakselaan en IJsselbrug voor een proefperiode van een jaar openstellen voor landbouwverkeer.
Het streven is om beide maatregelen in week 17, omstreeks 25 april as., te laten ingaan.

Autovrijmaken kernwinkelgebied 2005-2008
Burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat de raad van de gemeente Doesburg de regiopolitie Gelderland Midden gehoord hebbende in zijn vergadering van 31 maart 2005 heeft besloten het kernwinkelgebied met ingang van 30 april 2005 autovrij te maken. De gemeenteraad heeft besloten tot de volgende maatregelen:


1. door plaatsing van de borden C1 van bijlage 1, voorzien van onderborden (o.a. 0506 variant) van bijlage 2, beide bijlagen behorend tot het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, de volgende straten of delen daarvan gesloten te verklaren voor alle bestuurders, (d.w.z. alleen een fiets aan de hand toegestaan), voor de dagen, tijdstippen en periode als vermeld onder 4:
a. de Kerkstraat, voor het gedeelte vanaf de Markt tot de aansluiting met de Ooipoortstraat en Meipoortstraat;
b. de Ooipoortstraat, voor het gedeelte vanaf de Zandbergstraat tot de aansluiting met de Kerkstraat en Meipoortstraat; c. de Meipoortstraat, voor het gedeelte vanaf de Zandbergstraat tot de aansluiting met de Kerkstraat en Ooipoortstraat.


2. door plaatsing van de borden C2 en C3 van bijlage 1, voorzien van onderborden 0101 en 0506 variant van bijlage 2, beide bijlagen behorend tot het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, de volgende straten of delen daarvan gesloten te verklaren in zuidwestelijke richting, richting Schout bij Nacht Doormansingel, voor alle bestuurders met uitzondering van fietsers, (d.w.z. éénrichtingsverkeer in te stellen in noordoostelijke richting, richting Bergstraat, voor alle gemotoriseerde verkeer met uitzondering van fietsers en voetgangers), voor de dagen, tijdstippen en periode als vermeld onder 4:
a. de Kloosterstraat, voor het gedeelte vanaf huisnummer 2 tot huisnummer 30, tot de aansluiting met de nrit naar het parkeerterrein van zorgcentrum Huize St. Elisabeth;
b. de Boekholtstraat.


3. door plaatsing op de hoek van de Kloosterstraat met de aansluiting Kerkstraat van bord B7 STOP van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, voorzien van een onderbord met de tekst voetgangersgebied en onderborden 0506 variant, de onder 2 bedoelde bestuurders voor de dagen, tijdstippen en periode als vermeld onder 4 erop te attenderen extra voorzichtigheid te betrachten en te stoppen alvorens het voetgangersgebied (Kerkstraat) te kruisen.


4. de onder 1, 2 en 3 genoemde maatregelen te laten gelden: a. op zaterdag van 08.00 18.00 uur gedurende het hele jaar; b. op de culturele zondag, elke eerste zondag van de maand met uitzondering van juli, van 12.00 17.00 uur;
c. voor de periode van ingaande zaterdag 30 april 2005 tot en met 31 december 2008.

Samenvatting voorstel maatregelen autovrijmaken 2005-2008 Concreet betekent dit, dat de gemeenteraad heeft besloten tot het volgende maatregelenpakket:

1. Het kernwinkelgebied, globaal begrensd door de Zandbergstraat/ Ooipoortstraat, de Zandbergstraat/Meipoortstraat en de Markt/Kerkstraat, wordt autovrij.

2. De gehele Ooipoortstraat, dus ook het zuidelijk gedeelte, wordt betrokken in dit autovrije gebied.

3. Het autovrije gebied krijgt tijdens het autovrij zijn een doorsteek Kloosterstraat => Boekholtstraat in de vorm van éénrichtingsverkeer in de richting van de Bergstraat.
4. De (snor)fietser wordt in het autovrije gebied geweerd, d.w.z. de fiets mag in het autovrije gebied alleen aan de hand worden meegenomen. Autovrij betekent dus in wezen verkeersvrij en alleen toegankelijk voor voetgangers.

5. De autovrije maatregelen en de doorsteek Kloosterstraat => Boekholtstraat met éénrichtingsverkeer gelden:
- elke zaterdag van 08.00 18.00 uur gedurende het hele jaar;
- elke culturele zondag (1e zondag van de maand met uitzondering van juli) van 12.00 17.00 uur gedurende het hele jaar;
- voor een periode ingaande zaterdag 30 april 2005 tot en met 31 december 2008.

6.
Alleen in onvermijdelijke uitzonderingsgevallen zal er voor bevoorradingsverkeer ontheffing worden verleend, mits tijdig en schriftelijk aangevraagd.

7. Het autovrij gebied wordt afgesloten met verzinkbare sleutelpalen.

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht binnen 6 weken na bekendmaking tegen dit verkeersbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de raad van de gemeente Doesburg, postbus 100, 6980 AC Doesburg. Tegelijkertijd kan de president van de Arrondissementsrechtbank Arnhem, postbus 9030, 6800 EM Arnhem, verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen.

Het besluit ligt met ingang van donderdag 14 april tot en met woensdag 25 mei 2005 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau van het stadhuis, Ph. Gastelaarsstraat 2.

Inloopavond
Werkzaamheden De Ooi
Groot onderhoud riolering en inrichting 30 km-zone.

Via bewonersbrieven en informatieavonden bent u geïnformeerd en heeft u kunnen meepraten over de plannen van Woonservice IJsselland en de gemeente Doesburg.
Uw wijk wordt ingericht als een 30 Km-zone gebied en het Burg. Keiserplein wordt ingrijpend veranderd. De riolering wordt voor een deel vernieuwd en gerenoveerd.

Op donderdagavond 21 april a.s. is er een inloopavond in het Cultureel centrum aan het
Burgemeester Keiserplein. Vanaf 19.00 tot 21.00 uur bent u hier welkom en kunt u de plannen bekijken voor wat betreft het groot onderhoud riolering en de inrichting 30 km-zone. De aannemer, Woonservice IJsselland en de gemeente Doesburg is hier dan aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

MILIEUBEHEER
Bekendmaking ontwerpbeschikking
Burgemeester en wethouders van Doesburg maken, gelet op artikel 3:19 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat op 21 februari 2005 een aanvraag om een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer is binnengekomen van Morren Metaalbewerking. Het betreft hier een aanvraag om een oprichtingsvergunning voor een metaal- en kunststofbewerkingsbedrijf op het perceel Leigraafseweg 31 a II te Doesburg (registratienummer WM/050221).

De ontwerpbeschikking voorziet in het verlenen van de gevraagde vergunning.

Terinzagelegging
Aanvraag, ontwerpbeschikking en andere terzake zijnde stukken liggen met ingang van 14 april 2005 tot en met 11 mei 2005 ter inzage bij het Publieksbureau in het stadhuis aan de Ph. Gastelaarstraat 2 te Doesburg en na bovengenoemde datum, tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen de beschikking op aanvraag. De openingstijden van het Publieksbureau zijn als volgt: maandag van 8.30 tot 14.30 én van 18.00 tot 19.30, dinsdag t/m donderdag van 8.30 tot 14.30 en vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Bedenkingen
Schriftelijke bedenkingen kunnen gedurende de inzagetermijn door eenieder worden ingebracht bij het College van Burgemeester en Wethouders van Doesburg, Postbus 100, 6980 AC te Doesburg. Degene die schriftelijk bedenkingen inbrengt kan verzoeken dat zijn/haar persoonlijke gegevens niet worden vermeld.
Binnen dezelfde termijn kan verzocht worden om een hoorzitting te houden. Tijdens deze zitting worden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld tot een gedachtewisseling over het ontwerp van de beschikking. Tevens kan men mondeling bedenkingen inbrengen.

Bomenverordening 2005 vastgesteld
Begin dit jaar heeft u kunnen vernemen dat de concept bomenverordening 2005 ter inzage lag. Hierop zijn geen reacties ontvangen die van invloed zijn op de uitgangspunten. Daaropvolgend is in de vergadering op 31 maart jl. de nieuwe bomenverordening 2005 door de Raad vastgesteld.
Dat betekent dat vanaf die datum de Bomenverordening 2005 van kracht is. Eerder ingediende kapaanvragen worden nog volgens de oude APV 1999 afgehandeld. Wat voor u belangrijk is om te weten is :

Stamomtrek van vergunningsplichtige bomen is vergroot naar 45 cm (= stamdikte van ca. 15 cm);
Lijst van waardevolle bomen in Doesburg. Dit jaar wordt een lijst met de waardevolle bomen opgesteld die speciale bescherming krijgen. U wordt hierover t.z.t. geïnformeerd.
Nadat de lijst met waardevolle bomen is opgesteld zijn berken, coniferen en naaldbomen niet meer vergunningsplichtig. Voorpublicatie kapaanvragen. Iedere kapaanvraag wordt voordat er een beslissing genomen wordt vier weken terinzage gelegd op het stadhuis. Belanghebbenden kunnen binnen deze vier weken hun mening schriftelijk kenbaar maken.
Een kapvergunning is nu standaard een jaar geldig.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met 0313 - 481375 Cluster Ruimtelijk beheer, Mw. S. Zweers (medewerkster groen- en landschapsbeheer)

Groenonderhoud Noordelijk Molenveld
Vanaf 1 april wordt het groenonderhoud in de wijk Noordelijk Molenveld opgedragen aan ISS Landscaping Services uit Harderwijk. Meer informatie over dit onderwerp kunt u verkrijgen op de stadswerf, telefoon 481375.

OVERIGE MEDEDELINGEN
Het College van B&W heeft d.d. 1 april 2005 ingestemd met de melding van KPN Telecom B.V. om graafwerkzaamheden te verrichten in de Beumerskamp te Doesburg. Het betreft een uitbreiding van het kabelnet t.b.v. het pand Beumerskamp 37.

Het gemeentebestuur van Doesburg maakt bekend dat de volledige tekst van het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa ter inzage ligt bij het Publieksbureau. Een samenvatting van dit verdrag zal in de aanloop naar het referendum hierover op 1 juni 2005 tot tweemaal toe huis-aan-huis bezorgd worden.
Deze integrale tekst en aanvullende informatie over het referendum is ook te bekijken op internet: www.referendumeuropesegrondwet.nl

Bewonersoverleg Gieterij Doesburg
Op donderdag 14 april 2005 om 19.30 uur zal op de Gieterij Doesburg het vijfde bewonersoverleg plaatsvinden. De Gieterij heeft eind 2003 het initiatief genomen tot het organiseren van een periodiek overleg met de Doesburgse bevolking. In dit overleg wordt aangegeven hoe ver het staat met uitvoering van bepaalde maatregelen die het bedrijf moet nemen in verband met de milieuvergunning. Tevens wordt ingegaan op klachten uit de omgeving en is er gelegenheid tot discussie en het stellen vragen.

Wijkraden en vertegenwoordigers van andere organisaties/verenigingen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich telefonisch aanmelden voor deze bijeenkomst bij de heer P. van Zadelhoff van de Gieterij Doesburg, tel.: (0313) 483160 of bij Mw. M van Merrebach van de gemeente Doesburg, tel.: (0313) 481367.

Geen belasting betalen, wél terugkrijgen
Echtparen met een inkomen op bijstandsniveau kunnen doorgaans maar liefst 200,00 van de belastingdienst terugkrijgen. De ziekenfondspremies zijn de laatste jaren zo gestegen dat minima met een inkomen op bijstandsniveau nu recht hebben op belastingteruggaaf voor de ziektekosten. Dit blijkt uit berekeningen van het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. De gemeente roept minima op belasting terug te vragen.
In de gemeente Doesburg leven ongeveer 350 tot 400 huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau. Deze groep kan via het invullen van een belastingformulier de ziektekosten opvoeren als aftrekpost voor de belasting. Voor alleenstaanden levert dit voor 2004 een belastingteruggave van 40,00 op en voor echtparen kan het al snel oplopen tot 200,00. Dit bedrag wordt niet van de bijstandsuitkering afgetrokken, het is dus extra.

Ziektekosten
Iedere Nederlander mag alleen het bedrag aan ziektekosten aftrekken dat boven een inkomensafhankelijke drempel uitkomt. Een inkomen op bijstandsniveau is zo laag, dat alleen de verzekeringspremies al boven die drempel uitkomen. De volgende bedragen kunnen minima in ieder geval opgeven:
De procentuele ziekenfondspremies, die al van de bijstandsuitkering worden ingehouden (dit staat op het jaaroverzicht); De nominale ziekenfondspremies, die iedereen zelf betaalt; De premies voor de aanvullende ziekenfondsverzekering; Het standaardbedrag voor de huisapotheek van 23 per persoon per jaar. De teruggave kan nog hoger worden als minima nog andere ziektekosten hebben die niet worden vergoed. Is hij/zij 65-plus, chronisch ziek, of arbeidsongeschikt dan kan er nog een standaardbedrag van 776 als aftrekpost worden opgevoerd.

Voor zover iemand met een inkomen op bijstandsniveau nog geen teruggaaf van ziektekosten heeft aangevraagd bij de Belastingdienst door middel van het invullen van het aangiftebiljet 2004, kan alsnog teruggave van de ziektekosten aangevraagd worden bij de Belastingdienst en wel met gebruikmaking van het T-biljet.

Uitgaven van ziektekosten die reeds op een andere wijze zijn vergoed
- dus niet voor rekening van belanghebbende zijn gebleven - komen niet voor aftrek in aanmerking. Bijvoorbeeld als er recht bestaat op een vergoeding op grond van een (aanvullende) ziektekostenverzekering of als belanghebbende bijzondere bijstand voor deze kosten ontving.

Meer informatie en ondersteuning
Voor meer informatie en een aangifteformulier (T-biljet) kunnen mensen de belastingtelefoon bellen, 0543, langsgaan bij het Belastingkantoor aan de Terborgseweg 136 te Doetinchem, of kijken op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl Via de belastingtelefoon kan een afspraak gemaakt worden voor het invullen van het aangiftebiljet op het belastingkantoor. Verder kan het project Invulhulp Belastingen Doesburg behulpzaam zijn bij het invullen van het formulier. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met dit project (contactpersoon: H.W. Lensink. Telefoonnummer 476508).
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om hulp te vragen bij het Sociaal Raadsliedenwerk in Doesburg en de Liemers. Telefoonnummer 026-3761996