Productschap Margarine


21.04.2005

Brandstoftoevoer volgens vernieuwde norm houdt rekening met biodiesel

Recent zijn de twee delen van NEN-ISO 19013 "Rubber slangen en buizen voor brandstofcircuits van interne verbrandingsmotoren- Specificaties" verschenen.

Deze vervangen de oude delen van NEN-ISO 4639, waar onderscheid werd gemaakt in conventionele, met zuurstof verijkte en geoxideerde brandstoffen. Dit bleek voor de slangen zelf en gezien hun toepassing in de markt geen geschikte indeling meer. Zeker omdat de huidige brandstoffen steeds nauwer worden gespecificeerd, maar ook een steeds bredere basis van zowel synthetische als biologische additieven kennen.

De huidige norm legt voor diesel- en benzinemotoren (deel 1 respectievelijk deel 2) de eisen vast voor het ontwerp, de fabricage en het testen van de slangen voor brandstofleidingen en andere flexibele rubberonderdelen die in contact komen met brandstof. Tegemoetkomend aan de nieuwe milieuwensen is er in NEN-ISO 19013 zelfs rekening gehouden met de in opkomst zijnde biodiesel (FAME). In tegenstelling tot de in Europa geldende maximale 5%, is al rekening gehouden met hogere mengpercentage tot 20% toe.

Voor verdere informatie over de genoemde norm en de implicaties van de Praktijkrichtlijn kunt u contact opnemen met dhr. O. Costenoble, telefoon 015-2690 330, e-mail: ortwin.costenoble@nen.nl.