Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

22/4/2005 - Symposium (be)levend platteland Parkstad Limburg

PLatteland in uitvoering.

Iedereen weet dat de Limburgse landbouw en het Limburgse landschap zwaar onder druk staan. Er zal dan ook iets moeten gebeuren wil de jeugd van nu, straks ook nog van dat platteland gebruik kunnen maken en ervan kunnen genieten.

In de afgelopen jaren heeft dit vraagstuk ook in Parkstad Limburg de aandacht gekregen. Onder impuls van de provinciale aanpak "Platteland in uitvoering" (voorheen Zuid-Limburg, Vitaal Platteland) zijn veel initiatieven ontstaan en zijn veel projecten opgestart. Denk hierbij aan het inzaaien van akkerranden, het opzetten van zorgboerderijen en service-winkels, het zorgdragen voor natuur en landschap, het

aanleggen van waterbuffers, het aanplanten van bos enzovoorts, enzovoorts.

Vaak betrof het hier kleinschalige individuele projecten. Met het uitvoeren van deze kleinere projecten, zijn we er echter nog lang niet. Er is een roep naar grootschalige, robuuste, integrale en duurzame projecten die vorm moeten krijgen door middel van een gebiedsgerichte aanpak.

Op woensdag 27 april 2005 vindt s' middags in de Borenburg te Voerendaal het mini-symposium (be)levend platteland Parkstad Limburg plaats.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de gebiedscommissie Vitaal Platteland Parkstad Limburg, onder voorzitterschap van de heer Martien te Baerts. Uitnodigingen zijn verstuurd naar o.a. de gemeenteraden, de colleges van burgemeester en wethouders en het Dagelijks Bestuur van Parkstad Limburg, medewerkers van de provincie Limburg, de VVV Zuid-Limburg, de stichting Milieufederatie, de vereniging Natuurmonumenten, het Waterschap Roer en Overmaas, de LLTB, Staatsbosbeheer, Stichting het Limburgs Landschap, de landinrichtingscommissies, de regionale overlegtafel WWZ-PL, het agrarisch jongerenkontakt, de Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg en de Kamer van Koophandel.

Tijdens het symposium wordt ingegaan op de gebiedsgerichte aanpak en de werkwijze ten aanzien van vitaal platteland binnen Parkstad Limburg. Om aan de gebiedsgerichte aanpak invulling te geven is Parkstad Limburg opgedeeld in acht gebieden, te weten: het landbouwgebied Bingelrade/Jabeek e.o., het Natuurpark Onderbanken e.o., de groene long Brunssummerheide e.o., Voerendaal e.o, het Wormdal e.o., stad- en land, Simpelveld e.o. en de beekdalen Geleenbeek/Rode Beek e.o.. Verder zal hierbij aandacht worden geschonken aan de beschikbare financiële middelen om projecten te kunnen realiseren.

Na woensdag 27 april 2005 zullen we in ieder geval twee zaken weten:


1. op welke vitaal-plattelandsonderwerpen het gebied Parkstad Limburg de komende jaren gaat inzetten en


2. welke inspanningen door de vitaal plattelandspartners moeten worden verricht om op dat terrein projecten te realiseren.