Ingezonden persbericht


De Jonge Fortuynisten (officiële Jongeren organisatie van de Lijst Pim Fortuyn) vinden het uitermate schandalig dat burgemeester Annie Brouwer (PvdA) van Utrecht de winkeliers op de Vredenburg, die op donderdag 14 april hun winkels noodgedwongen moesten sluiten (uitgerekend op donderdagavond: koopavond), afscheept met de woorden "een claim hoort niet bij ons thuis". Is mevrouw het 'Holle Kiezen beleid' soms vergeten?

De Utrechtse politie was genoodzaakt de Vredenburg af te sluiten omdat de Mobiele Eenheid (ME) drie uur op zich liet wachten. Aanleiding hiervoor waren de verfbommen die vanuit het kraakpand 'De Dump' aan de Vredenburg op voorbijgaande bussen en winkelend publiek werden gegooid, met alle gevolgen van dien. Reizigers van het openbaar vervoer ondervonden veel hinder hiervan en moesten rekenen op fikse vertragingen omdat alle bussen werden omgeleid.

Mede daarom verwijten de Jonge Fortuynisten de gemeente ernstige nalatigheid, aangezien ze verzuimd heeft vooraf aan de ontruiming de benodigde maatregelen te nemen. De gemeente was terdege op de hoogte van de te verwachte tegenstand door de krakers. Dat was onder andere twee weken geleden al gebleken toen de Vredenburg drie uur lang afgesloten werd, nadat krakers pallets op de weg hadden geworpen en deze in brand staken. Ook toen was de gemeente in ernstige mate nalatig, gezien het feit dat de krakers vervolgens het kraakpand in konden vluchten zonder dat de politie adequate actie ondernam.

De gemeente Utrecht laat krakers - waaronder die van de DUMP - reeds jarenlang ongestoord hun gang gaan. Zo heeft de gemeente niet ingegrepen toen de ETA jongerenbeweging SEGI in de DUMP bijeenkomsten organiseerde. SEGI staat op de internationale lijst van terroristische organisaties, mede daarom weigerde de Universiteit Leiden een bijeenkomst van hen toe te laten in hun gebouwen.

De Jonge Fortuynisten hebben in het verleden al gepleit voor het aanpakken van dit soort vrijstaten die lak hebben aan politie, orde en democratie. Dit standpunt blijven wij vasthouden ondanks de bedreigingen door de krakers, die onder andere JF-bijeenkomsten in het Utrechtse Café The Florin probeerden te verstoorden, door hen op te wachten met taarten en knuppels. Ook toen liet de gemeente het afweten en werd de JF gedwongen kostbare veiligheidsmaatregelen te nemen.

Nu zijn het de middenstanders rondom Vredenburg die het moeten ontgelden.

De JF zal zich volledig gaan inzetten om de Utrechtse winkeliers bij de Vredenburg die schade hebben geleden te helpen met hun procedure tegen gemeente Utrecht. De JF zal daarbij al haar ter beschikking staande informatie inzetten om dit doel te bereiken. Dit om herhaling zoveel mogelijk te voorkomen. Want we zijn er nog niet.

De DUMP is ontruimd, kraakpand de Vismarkt is ontruimd en nu is het de allerhoogste tijd om het krakers-coordinatiecentrum de UBICA te ontruimen!

Namens het bestuur van de Jonge Fortuynisten
bestuur@jongefortuynisten.nl
www.jongefortuynisten.nl