Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Persbericht ministerraad
22 april 2005

MINISTERRAAD STEMT IN MET DEELNAME AAN PROJECT MEERSTAD

Het kabinet heeft besloten onder voorwaarden deel te nemen aan het project Meerstad in Groningen. Het besluit is genomen op voorstel van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De rijksbijdrage wordt geleverd in de vorm van grond. Het kabinet heeft aangegeven geen groter risico te willen lopen dan de waarde van de grond die wordt ingebracht, namelijk 18 miljoen euro.

Groningen Meerstad is een grootschalig stadsontwikkelingsproject aan de oostzijde van de stad Groningen. Er wordt een groene structuur aangebracht van circa 500 hectare, er wordt een zogenoemde robuuste ecologische verbindingszone tussen Midden Groningen en het Zuidlaardermeer gerealiseerd van 500 hectare en er komt een groot meer. Dit meer zal deel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur . In totaal wordt 1056 hectare 'groen' ontwikkeld . Meerstad is door het ministerie van Financiën aangewezen als één van de pilotprojecten op het gebied van publiek-private samenwerking en een voorbeeldproject gebiedsontwikkeling van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De uitvoering van het plan wordt gedaan door een joint-venture: de Grondexploitatiemaatschappij Meerstad. De realisatie van Meerstad wordt zo door één organisatie aangestuurd. Hieraan nemen een consortium van bouwbedrijven en vier publieke partijen deel. De publieke partijen zijn de gemeenten Groningen en Slochteren, de provincie Groningen en vanuit het Rijk het Bureau beheer landbouwgronden. De private en publieke partijen hebben ieder 50 procent zeggenschap in de Grondexploitatiemaatschappij Meerstad.

De grondexploitatie omvat een scala van activiteiten dat nodig is om de gronden gereed te maken voor opstalontwikkeling en voor de aanleg van infrastructuur, het meer, het landschap en de nieuwe natuur.

RVD, 22.04.2005