Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
22 april 2005

NIEUW WETSVOORSTEL FINANCIËLEZEKERHEIDSOVEREENKOMSTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met een nieuw wetsvoorstel ter uitvoering van de richtlijn betreffende financiëlezekerheidsovereenkomsten (richtlijn nr. 2002/47/EG). Financiëlezekerheidsovereenkomsten zijn overeenkomsten op grond waarvan een zekerheidsnemer financiële zekerheid verkrijgt van een zekerheidsgever door de overdracht of verpanding van bepaalde effecten dan wel een creditsaldo.

Het nieuwe wetsvoorstel vervangt wetsvoorstel 28 874 dat op 8 maart 2005 door de Eerste Kamer is verworpen. De Eerste Kamer wees toen de reikwijdte van dit wetsvoorstel af. Op basis van het nieuwe wetsvoorstel zal de regeling slechts betrekking hebben op financiëlezekerheidsovereenkomsten tussen instanties die een band hebben met de financiële markt (waaronder bijvoorbeeld de centrale bank en andere financiële instellingen) alsmede op overeenkomsten tussen zo'n instelling en een gewone rechtspersoon of onderneming (die geen band heeft met de financiële markt). Financiëlezekerheidsovereenkomsten tussen twee gewone ondernemingen, die beide geen band hebben met de financiële markt, vallen niet onder het regime van het wetsvoorstel. Deze beperking van de reikwijdte sluit aan bij de richtlijn alsmede de wensen van de Eerste Kamer.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor spoedadvies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 22.04.2005