Waterschap Peel en Maasvallei


Actualiteiten

22-04-2005

Regenwaterbuffer Ittervoort gerealiseerd

Waterschap Peel en Maasvallei heeft de werkzaamheden aan de Itterbeek in Ittervoort afgerond. Het waterschap heeft er een opvangbekken gerealiseerd, waarin overtollig regenwater tijdelijk kan worden geborgen.


De werkzaamheden sloten aan bij de maatregelen die de gemeente Hunsel ter plekke treft. Zij heeft er een bergbezinkbassin gerealiseerd.

Het rioolstelsel ter plaatse kon bij zware of langdurige regenval het water niet verwerken. Dit overtollige regenwater werd tot nu toe via overstorten geloosd op de Itterbeek. De beek kon die hoeveelheid water niet aan. Bovendien kwam vuil water van de riolering in de Itterbeek. De Itterbeek heeft een specifiek ecologische functie. De beek en het beekdal hebben bijzondere natuurwaarden, die we graag willen behoudenen verbeteren.

Daarom hebben beide organisaties de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk de problemen op te lossen.

Het waterschap heeft nu een opvangbekken (een buffer) aangelegd, met daarnaast een vispassage. De buffer moet tijdelijk water kunnen bergen, om te voorkomen dat er bij veel regen langs de Itterbeek wateroverlast ontstaat. Bij het opvangbekken (waarin altijd water zal staan) is een vispassage gemaakt, zodat vissen weer stroomopwaarts kunnen zwemmen en zich voort kunnen planten. De gemeente heeft een bergbezinkbassin gemaakt om het rioolwater tijdelijk te bergen, om dit vervolgens weer terug te pompen naar de riolering. Mocht dan tijdens een zeer extreme regenbui dit betonnen bassin (onder de grond) het water niet kunnen verwerken, dan komt dit water in het opvangbekken (naast de beek) van het waterschap. In dit opvangbekken komt dus relatief schoon rioleringswater, dat vervolgens wel (gefaseerd) op de Itterbeek kan