Gemeente Leiden

Gemeente Leiden sluit 2004 met eenmalig positief resultaat af

Leiden sluit het boekjaar 2004 af met een positief resultaat van E 15 miljoen. Dat blijkt uit de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders die wethouder Van der Sande (Financiën) aan de gemeenteraad presenteert.

Uit het opmaken van de Rekening over 2004 blijkt dat de gemeente Leiden nog steeds in staat is de bezuinigingsgolven van de afgelopen jaren goed te verwerken. Door de toegenomen grip op de uitgaven resteert nu een voordelig saldo van E 15 miljoen. Dit overschot is gelijk aan circa 3 procent van de uitgaven. Doordat het overschot incidenteel is, blijven de eerder ingezette bezuinigen wel noodzakelijk. Voor de bestemming van het overschot legt het College nu een voorstel voor aan de gemeenteraad.

Het College stelt voor om ruim 6 Euroton aan niet in 2004 besteedde bijstandsgelden voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten in 2005 alsnog voor dat doel uit te gaan geven. Daarnaast wil het College met het overschot van 2004 het probleem rond het Muziekhuis oplossen. Het College zet nu 7,5 Euroton apart en adviseert de gemeenteraad dit geld te bestemmen voor het oplossen van de problemen rond het Muziekhuis. Verder stelt het College van Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad voor het overschot van 2004 te gebruiken om onder andere de lopende reorganisatie te financieren en een deel van het positieve resultaat te reserveren voor bijdragen aan het opknappen van woonwijken en bedrijventerreinen.

Het positieve resultaat over 2004 vindt zijn oorzaak onder andere op de terreinen bijstandsverlening (E 6 miljoen), reïntegratie (E 2 miljoen) en gehandicaptenvoorzieningen (E 1 miljoen); op deze terreinen gingen hogere inkomsten en lagere uitgaven hand in hand. Verder waren er meeropbrengsten onroerendezaakbelasting over voorgaande jaren (E 2,5 miljoen) en meevallende kosten voor investeringen (E 3,5 miljoen). Grootste tegenvaller was de lagere opbrengst aan leges voor bouwvergunningen (E 1,5 miljoen).

Achtergrondinformatie:
De diverse raadscommissies vergaderen van 17 mei tot en met 2 juni over de Rekening 2004 en het bestedingsvoorstel van het overschot. Op 8 juni neemt de gemeenteraad een besluit.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55


---- --