Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Toespraak van minister Dekker bij de uitreiking van De Gouden Piramide 2004 op 23 april 2005 in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur in Nederland.

Was de prijs van 2003 gericht op het ontwerp van objecten, in het jaar 2004 stond de ontwikkeling van gebieden centraal. U heeft de beelden die het thema verduidelijken zojuist kunnen zien.

Méér dan bij de vorige prijs is hier sprake van een intens samenspel van disciplines: architectuur, stedenbouw, infrastructuur, landschapsarchitectuur en beeldende kunst. Dat is ook het doel van de gefaseerde opzet van deze prijs. Zo wordt recht gedaan aan het grote verschil in karakter van de verschillende ontwerpopdrachten in Nederland. De projecten van de genomineerden voor De Gouden Piramide 2004 illustreren dit perfect.
Bovendien wordt duidelijk: hoe hoger het schaalniveau, hoe groter het publieke belang. Soms ook letterlijk, het belang van het publiek. Want gebiedsontwikkeling beperkt zich maar zelden tot een afgesloten enclave. Bijna altijd is er sprake van een onlosmakelijk onderdeel van een groter geheel, en is de gemeenschap in zijn totaliteit bij het project gebaat. Bij de winnaar van De Gouden Piramide 2004 is dit zeker het geval.
'Een gift aan de stad als geheel'. Zo wordt het bewuste project in het juryrapport omschreven. Sterker nog, het is 'een voorbeeld voor heel Nederland, van wat écht inspirerend opdrachtgeverschap vermag'. Verder roemt de jury de 'verbeeldingskracht en inventiviteit van de opdrachtgever om het ideële project van de grond te krijgen'.

De jury vond dat de winnende opdrachtgever aan alle facetten van het inspirerend opdrachtgeverschap het beste invulling heeft gegeven. En ondanks enkele tegenslagen uiteindelijk een subliem resultaat heeft weten te bereiken. Een oordeel waar ik mij van harte bij aansluit. Ik houd u niet langer in spanning.
De Gouden Piramide 2004, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, gaat naar XX.

Ik verzoek de vertegenwoordigers van XX naar voren te komen om de trofee in ontvangst te nemen.