Politie Noord-Holland-Noord

berichten van zondag 24 april

Alkmaar 24-04-2005 - 15.00 uur

Gewond na verkeersongeval Schagerbrug, zaterdag 23 april 2005

Ter hoogte van de Stolperbrug vond op de Provinciale weg omstreeks 15.00 uur een aanrijding plaats tussen een auto en een fiets. De 75-jarige fietser uit Warmenhuizen raakte hierbij gewond en werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De vrouw verleende geen voorrang aan een voor haar van rechts komende automobilist, een 32-jarige man uit Den Helder. Zijn auto raakte licht beschadigd.

Tas van tasjesrover afgepakt Hoorn, zaterdag 23 april 2005

Een onbekend gebleven persoon pakte omstreeks 18.00 uur, terwijl hij op een brommer langs een terras reed, een tas weg van een terrasstoel. Dit vond plaats bij een restaurant op de Veemarkt. De tas was eigendom van een 61-jarige toeriste, die op het terras van een drankje zat te genieten. Een toevallig passerende automobilist (28 jaar, afkomstig uit Zwaag) zag de diefstal gebeuren, aarzelde niet en ging in zijn auto de dief achterna. Hij wist hem een paar straten verderop klem te rijden. De dief gaf de tas direct terug en ging er op zijn brommer vandoor. Dankzij dit kordate optreden kon de vrouw haar tas even later weer in ontvangst nemen.

Het signalement van de vermoedelijke dief is als volgt: 20 tot 30 jaar oud, 1.75 m. lang en donkerblond stijl haar. Hij was gekleed in een spijkerbroek, een donkerkleurig jack en een zwarte muts.

Vechtersbazen aangehouden Alkmaar, zaterdag 23 april 2005

Omstreeks 23.50 uur hield de politie op het Waagplein twee jongens aan, die even tevoren betrokken waren geweest bij een vechtpartij. Het tweetal, beiden 18 jaar oud en woonachtig in Alkmaar, had zonder reden een aantal anderen uitgedaagd. Een van de uitgedaagden werd met een terrasstoel geslagen. Op aanwijzing van de slachtoffers kon het tweetal worden aangehouden. De politie is nog op zoek naar een derde verdachte.

Drankrijder Heerhugowaard, zondag 24 april 2005

Even na middernacht liep op de Westerweg een 32-jarige Alkmaarder tegen de lamp. Hij viel op door zijn rijgedrag en moest blazen. 220 ug/l is het maximaal wettelijk toegestane, hij blies 720 microgram per uitgeademde liter lucht. Naast het proces-verbaal dat inmiddels is opgemaakt, werd zijn rijbewijs direct ingevorderd. Dit is altijd het geval wanneer iemand 570 ug/l of meer blaast.
Hoorn, zondag 24 april 2005

Op het Keern moest omstreeks 01.45 uur een 44-jarige man uit Alkmaar blazen. De man reed slingerend voor de surveillanceauto en werd daarom aan de kant gezet. De man weigerde mee te werken aan de blaastest. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Zuid-Scharwoude, zondag 24 april 2005

Op de Dorpsstraat bleek bij een alcoholcontrole een 36-jarige man uit Noord-Scharwoude te diep in het glaasje te hebben gekeken. Nadat hij omstreeks 02.30 uur had geblazen, bleef de meter van het ademanalyseapparaat staan op 775 ug/l. Een proces-verbaal was het gevolg. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Obdam, zondag 24 april 2005

Omstreeks 03.30 uur vond op de Berkmeerdijk een ongeval plaats. De 49-jarige bestuurder van een van de voertuigen, afkomstig uit Obdam, bleek teveel gedronken te hebben. De uitslag na het blazen was 565 ug/l, terwijl 220 ug/l het maximaal toegestane is. De man kreeg proces-verbaal.

De aanrijding was het gevolg van het niet verlenen van voorrang.

Man met harddrugs aangehouden Den Helder, zondag 24 april 2005

Omstreeks 02.30 uur hield de politie in de Koningsstraat een 21-jarige man uit Langedijk aan. Bij hem werden, toen hij door een portier van een horecagelegenheid werd gefouilleerd, 43 XTC-pillen aangetroffen. Hij verklaarde dat de pillen de komende week voor eigen gebruik bestemd waren. De pillen werden inbeslaggenomen. Hij krijgt proces-verbaal.

Auto te water Den Helder, zondag 24 april 2005

Op de Doggersbank raakte omstreeks 05.00 uur een bedrijfsbusje te water. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam, was de bestuurder niet aanwezig. Deze, een 21-jarige man uit de marinestad, werd thuis, nat en met modder besmeurd, aangetroffen. Hij verklaarde van niets te weten. Hij werd aangehouden omdat hij, zonder dat hij zijn identiteit kenbaar had gemaakt, de plaats van het ongeval had verlaten. Daarvoor krijgt hij proces-verbaal.

Motorfiets gestolen Alkmaar, zondag 24 april 2005

Een 22-jarige Alkmaarder deed aangifte van diefstal van zijn motorfiets. Deze is vanaf de Blaer tussen gisteren 12.30 uur en vandaag 09.30 weggenomen. Het gaat om een Honda motorfiets met het kenteken MH-BP-55. De motor is zwart van kleur en van het type RC33.

Politie sleept niet! Alkmaar, zaterdag 23 april 2005

In tegenstelling tot wat een landelijk dagblad vanmorgen meldde, sleept de politie Noord-Holland Noord geen voertuigen weg, waarin waardevolle spullen liggen.

De politie voert deze zomer wél extra controles uit in de badplaatsen en op grote parkeerterreinen. Er wordt dan met name gekeken of de autos zijn afgesloten en of er geen waardevolle goederen in liggen. Is dat wel het geval, dan zal de politie proberen de eigenaar hiervan op de hoogte te brengen. Het blijft natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar van de goederen, deze niet in het oog te laten liggen. De gelegenheid maakt immers vaak de dief!

Diefstal voorkomen

De politie besteedt veel aandacht aan het bestrijden van diefstal. Voorkomen dat er wordt ingebroken in autos speelt daarin een belangrijke rol. Daarnaast is het heel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen van inbraak in hun auto en dat mensen het bij de politie melden als ze een verdachte situatie zien. Met de aangiftes en meldingen die worden gedaan, krijgt de politie een beter beeld van waar zich precies de problemen voordoen. Met die informatie kan gericht gesurveilleerd worden op die plaatsen waar auto-inbraken vaker voorkomen. Hiermee is al vaak succes geboekt. Bijvoorbeeld in Schagen. Daar is in de nacht op de fiets intensief gesurveilleerd omdat uit de aangiftes bleek dat op bepaalde locaties veel auto-inbraken plaatsvonden. Tijdens een van de surveillances is een dader aangehouden. Datzelfde gebeurde in Alkmaar en in Hoorn en ook in andere plaatsen in Noord-Holland zijn er successen geboekt.

Verder wordt er op verschillende plaatsen in de regio intensief samengewerkt met het openbaar bestuur en andere organisaties. Bij een ziekenhuis in Alkmaar heeft de gemeente borden geplaatst met de tekst: Niets erin, niets eruit. Op de parkeerkaartjes staat ook een tekst die de bezoekers waarschuwt voor autodieven en het ziekenhuis zelf werkt mee om bezoekers goed voor te lichten. De contacten van de politie blijven niet beperkt tot gemeenten en ziekenhuizen. Ook wordt er contact gezocht met bijvoorbeeld VVVs, beheerders van parkeerterreinen en campingbeheerders.

Melden en aangifte doen

Als er wordt ingebroken in de auto, kan via internet aangifte worden gedaan. Surf naar www.politie.nl en klik op Aangifte. Aangifte doen kan ook telefonisch (0900 8844, lokaal tarief) of op het bureau in de buurt. Wanneer er met spoed politie nodig is omdat wordt gezien dat er een auto-inbreker actief is, bel dan 112. Is de politie nodig, maar is er geen sprake van spoed, dan kan het nummer 0900- 8844 gebeld worden.

Gouden tips om inbraak in - en diefstal van uw auto te voorkomen:


- laat geen kostbare goederen in de auto achter;


- zet het dashboardkastje open;


- leg geen waardevolle spullen onder de stoelen;


- zet het stuur in het stuurslot;


- dek de laadruimte niet toe, laat zien dat er niets van waarde ligt;


- registreer waardevolle goederen. Voorzie ze van uw postcode en huisnummer;


- parkeer op een goed verlichte parkeerplaats (een bewaakt parkeerterrein geniet de voorkeur);


- voorzie de auto van een goedgekeurd alarmsysteem;


- monteer een startonderbreker;


- monteer eventueel een kluisje achterin de kofferbak; laat het kenteken in uw ruiten graveren.