Gemeente Hilversum

College neemt belangrijke besluiten voor de toekomst van Hilversum

Het college van burgemeester & wethouders heeft op 26 april 2005 een aantal besluiten genomen die zowel voor de ontwikkeling van de binnenstad als van het Media Park van belang zijn. Het college heeft vastgesteld dat de binnenstad het voornaamste punt van culturele activiteiten moet blijven. Belangrijke keuze in dit verband is de vestiging van de gewenste nieuwe bioscoop in de binnenstad. Het college is van mening dat de nieuwe bioscoop in de binnenstad aanmerkelijk bij zal dragen aan de levendigheid en dat het een belangrijke impuls zal betekenen voor horeca, detailhandel, cultuur en vermaak in Hilversum.

Ontwikkeling Media Park
Het college ziet de ontwikkeling van het Media Park vooral in relatie tot media ondersteunende activiteiten. Binnen deze activiteiten is er wel degelijk ruimte voor publiekstrekkende functies, zoals het toekomstige Beeld en Geluid. Het Media Park mag echter, met name op het punt van cultuur en levendigheid, geen directe concurrent worden van de binnenstad. Met de genoemde collegebesluiten behoudt het Media Park een belangrijke economische functie voor Hilversum en de regio. Ondersteunende horeca en detailhandel ten behoeve van de bedrijvigheid op het Media Park zal in beperkte mate worden toegestaan. Daarnaast acht het college het zeer wenselijk dat mediagerelateerde opleidingsinstituten zich op het Media Park vestigen.

Dat zal in het voorontwerp bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt. Het college is daarnaast van mening dat de op het Media Park aanwezige studioruimtes kunnen worden gebruikt voor workshops, werkateliers, cursussen en mogelijkerwijs voor congressen. Het college wil niet uitsluiten dat in bestaande studiogebouwen grootschalige, eenmalige en langdurige theater producties plaats kunnen vinden. Dergelijke producties bevinden zich naar het oordeel van het college in een ander marktsegment dan waarin theater Gooiland en poppodium Tagrijn zich begeven. Tot slot wil het college ook een hotelvoorziening toestaan op het Media Park voor gasten/bezoekers van het Media Park. Dit is een voorziening waar de eigenaar van het Media Park, TCN, regelmatig op heeft aangedrongen. Bij deze activiteiten ziet het college een faciliterende rol voor de gemeente.

Bioscoop op de Kapelplaats
Het college vindt een moderne bioscoopvoorziening essentieel voor de toekomst van de binnenstad. Gekozen is voor de Kapelplaats naast Gooiland als uiteindelijke locatie voor de nieuwe binnenstadsbioscoop. Het college realiseert zich dat het monument Gooiland beperkingen met zich meebrengt voor omvang en situering van een bioscoop. Desalniettemin biedt deze locatie ook veel kansen. Er liggen wellicht combinatiemogelijkheden met het Gooilandcomplex. Zo kan er gebruik worden gemaakt van bestaande parkeerfaciliteiten. Voor de Kapelplaats worden diverse varianten voor een bioscoopvestiging onderzocht

Omdat tot voor kort bij de ontwikkeling van de Kapelplaats werd gedacht aan woningbouw zal intensief overleg nodig zijn met de betrokken projectontwikkelaar.

Er is eerst langdurig gekeken naar de locatie Stationsgebied Noord voor een bioscoop. Uiteindelijk wegen voor het college de nadelen van deze locatie te zwaar. Op Stationsgebied Noord zou een bioscoop worden gecombineerd met woningbouw op een schaal waarmee nog betrekkelijk weinig ervaring is opgedaan. Daarnaast zou de bioscoop op deze plaats veel verkeer aantrekken, terwijl juist aan deze kant van de stad weinig parkeercapaciteit aanwezig is in de avonduren.