Rendac


Son, 26 april 2005

Rendac onschuldig in diermeelzaak

Het OM heeft geoordeeld dat in de zaak van de opslag van diermeel geen redenen zijn om tot vervolging van Rendac over te gaan. Met dit besluit onderkent het OM dat Rendac ten tijde van de diermeelcrisis zorgvuldig heeft gehandeld en zich niet schuldig heeft gemaakt aan enig strafbaar feit. Het besluit van het OM komt bijna vier jaar na de aankondiging van het strafrechtelijk onderzoek.

Rendac heeft steeds haar volle medewerking aan het onderzoek verleend. De in het kader van dit onderzoek door het OM uitgevoerde inval heeft de handelwijze van Rendac ten onrechte gecriminaliseerd. Rendac is dan ook blij dat met deze beslissing van het OM dit beeld definitief kan worden weggenomen.

Op basis van onafhankelijk onderzoek kon reeds in een vroegtijdig stadium worden vastgesteld dat de opslag van diermeel geen gevaar voor volks- en diergezondheid opleverde. In het jaar 2002 was ook al door de Raad van State geoordeeld dat Rendac in de overmachtsituatie waarin zij was komen te verkeren zorgvuldig had gehandeld en dat de opslag niet op onverantwoorde wijze had plaatsgevonden. Het besluit van het OM om niet strafrechtelijk op te treden, ziet Rendac in het logische verlengde hiervan liggen.

Het OM heeft zich in het onderzoek op het standpunt gesteld dat diermeel weliswaar gekwalificeerd kan worden als een afvalstof en niet als destructiemateriaal en dat om die reden additionele vergunningseisen aan de opslag gesteld hadden moeten worden. Zij heeft in haar besluit meegewogen dat er vanuit verschillende overheidsinstanties afwijkende en conflicterende standpunten hierover werden ingenomen en naar Rendac werden gecommuniceerd.
---