HUMANITAS

Humanitas: uitnodiging presentatie twee jubileumboeken

Humanitas bestaat in 2005 zestig jaar. Op 31 mei 1945 werd zij vlak na afloop van de Tweede wereldoorlog opgericht. In het kader van de viering van het zestigjarig bestaan van Humanitas worden op 26 april 2005 om 16.30 uur twee boekjes gepresenteerd (zaal open om 16.00 uur). Onder de titel 'Niet uit de hoogte' verschijnt een boekje over de voorzitters van de vereniging Humanitas vanaf de oprichting in 1945. Van Carry van Lakerveld verschijnt 'Sarphatistraat Het huis nr. 4', een boek over het gebied rondom het huidige Landelijke Bureau van Humanitas aan de Amsterdamse Sarphatistraat.

Humanitas is vanaf het allereerste begin gem aaktdoormensen.Zij deden dat vanuit een visie: in de woorden van de eerste voorzitter Joris in 't Veld: 'Waarachtige hulp biedt alleen hij, die de hulpbehoevende ziet als een medemens, en bereid is naast hem te gaan staan. Geen hulp die geboden wordt vanuit de hoogte, maar hulp geboren uit een besef van saamhorigheid, van verantwoordelijkheid, ook voor het lot van de naaste, die in nood verkeert.' Woorden die nog steeds geldig zijn, en waaraan de titel van het boek is ontleend.

Mensen gaven tijd en energie om de doelstellingen van Humanitas te realiseren. En dat doen zij nog steeds. Humanitas is daardoor een vereniging van mensen die zich hebben ingezet om te werken aan een betere samenleving. Aan een samenleving waarin mensen zich niet alleen voor zichzelf maar - waar nodig -ook voor elkaar verantwoordelijk voelen.

Verantwoordelijkheid nemen kan op verschillende manieren. Belangrijk zijn natuurlijk onze duizenden uitvoerende vrijwilligers: zonder hen geen Humanitas. Maar het uitvoerende werk moet plaatselijk, regionaal en landelijk georganiseerd worden. Dat doen de bestuurders bij Humanitas.

Om al die bestuurlijke vrijwilligers te eren geeft 'Niet uit de hoogte' een overzicht van de landelijk voorzitters van Humanitas. Samen met hun medebestuursleden hebben zij richting gegeven aan de koers die Humanitas in de loop van de afgelopen zes decennia is gevaren. Daarom wordt ook teruggekeken op de veranderingen die de Nederlandse samenleving zelf heeft ondergaan. Het boek biedt daardoor ook een overzicht van de betekenis van Humanitas in die veranderende samenleving.

De voorzitters van Humanitas:
Prof. Mr. Dr. Joris in 't Veld (1945-1963)
Prof. Mr. August David Belinfante (1963-1967)
Mr. Alexander Stempels (1967-1977)
Prof. Dr. Henk Rengelink (1977-1987)
Dr. Herman Diederik Tjeenk Willink (1987-1991)
W.H.J. Bloemendaal-Lindhout (1991-1992)
Mr. Drs. George Brouwer (1992-1999)
Ineke van der Wel-Markerink (1999-heden)

In het boek van Carry van Lakerveld komt natuurlijk dr. Samuel Sarphati (1813-1866) voor, zoon van een Amsterdamse tabakshandelaar uit een Portugees-joods geslacht. Maar ook de bouw van het Paleis voor Volksvlijt en van de Nederlandsche Bank worden in het boek gedocumenteerd. In de Sarphatistraat bevond zich vroeger een gelegenheid bij de Hooge Sluis, Dalrust. Dalrust beschikte over een grote ruimte en zou de plek worden waar de mannen van de Internationale bijeenkwamen, op zondagmiddag, zodat het te combineren viel met een geliefd uitje, een wandeling langs de Amstel of de Buitensingel.

In september 1872 werd het wereldcongres van de Internationale in Den Haag gehouden. De 'politieke' vleugel rond Marx en Engels ruziede met de anarchistische vleugel. Toen bleek dat Marx ook in Dalrust zou spreken stuurde de hoofdcommissaris van Den Haag zijn Amsterdamse collega een telegram om hem te waarschuwen. Onnodig; er kwamen nog geen honderd man opdagen. De Amsterdammers, voorstanders van organisatorische zelfstandigheid, waren niet enthousiast over de autoritaire en centralistische stroming die Marx en de zijnen in de Internationale vertegenwoordigden. In Dalrust hield Marx zijn betoog over de mogelijkheid van een parlementair-democratische weg naar de proletarische macht.

Vlak bij het Paleis voor Volksvlijt betrok koopman en reder Hendrichs in 1877 zijn nieuwe huis aan de Sarphatistraat 4. Hij liet zijn huis bouwen door architect Asseler.

Graag nodigt Humanitas u uit de presentatie van deze twee boeken op 26 april a.s. bij te wonen op het Landelijk Bureau van Humanitas, Sarphatistraat 4. U kunt zich daarvoor opgeven bij Rudy Schreijnders, teamleider communicatie van de vereniging Humanitas, tel. (020) 523 11 15 of 06 - 15 07 25 61, e-mail: rudy@lb.humanitas.nl.


05 apr 05 14:33