Ingezonden persbericht


Persbericht Drents Museum

7 april 2005

Kleurrijke Keramiek
Art nouveau en art deco uit de collectie Van Noppen

26 april tot en met 19 juni 2005

Het Drents Museum in Assen presenteert van 26 april tot en met 19 juni 2005 de tentoonstelling "Kleurrijke Keramiek" met art nouveau en art deco-objecten uit de collectie van de fotojournalist en jurist mr. O.S. (Otto) Van Noppen. Van Noppen begon ongeveer veertig jaar geleden met het verzamelen van een bijzondere en veelzijdige collectie Nederlandse art nouveau keramiek uit de periode 1880 - 1940. Hoogtepunten in deze collectie zijn onder meer het aardewerk van de bekende vormgever/keramist Th.A.C.Colenbrander uit de NV Plateelbakkerij Ram en een unieke verzameling inktpotten. Op de tentoonstelling worden meer dan 200 keramiekobjecten getoond. Het accent daarbij ligt op de verzameling "kleurrijke keramiek", maar daarnaast is er in de expositie ook plaats ingeruimd voor de overige, niet minder spectaculaire onderdelen van de collectie Van Noppen.

De collectie keramiek van Otto van Noppen bestaat ongeveer één derde deel uit inktpotten, één derde deel uit Colenbrander-keramiek (naast werken van de NV Haagsche Plateelfabriek Rozenburg en de NV Plateelbakkerij Zuid-Holland vooral uit zijn Ram-periode) en één derde deel uit keramiek van andere Nederlandse aardewerkfabrieken, waaronder de Faience en Tegelfabriek Holland Utrecht. Hoewel Van Noppen zich in de loop der jaren vooral heeft toegelegd op het bijeenbrengen van een collectie sier- en gebruiksaardewerk heeft hij zich nooit beperkt tot keramiek alleen. Ook enkele tientallen objecten van andersoortig materiaal, zoals glaswerk van K.P.C. de Bazel en A.D. Copier en metaalwerk van Frans Zwollo sr. en Jan Eisenloeffel en een aantal objecten uit de buitenlandse art nouveau en art deco behoren tot zijn verzameling. Bovendien reikt Van Noppens verzameldrift verder dan het terrein van de toegepaste kunst alleen. Gedurende zijn lange leven heeft hij tevens een collectie Nederlandse tekeningen en grafiek aangelegd uit de periode rond 1900, onder andere van de graficus/tekenaar Pieter Dupont (1870-1911).

Boek
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek, geschreven door diverse specialisten op het gebied van de Nederlandse art nouveau en art deco. Neeke Fraenkel en Mechteld de Bois beschrijven de huidige samenstelling van de collectie en schetsen een beeld van Otto van Noppen als verzamelaar. José Plevier behandelt de curieuze verzameling inktpotten en plaatst deze vaak fraai versierde gebruiksvoorwerpen in een cultuurhistorische context. Hadewych Martens onderwerpt het Ram-aardewerk aan een nadere beschouwing en Rosalie van Egmond bespreekt diverse andere hoogtepunten van de verzameling, waaronder metaalwerk en glas. Het boek is vanaf 26 april 2005 te koop in de Museumwinkel.

////////////