Time : 1:58:28 PM
Date : Tuesday, April 12, 2005
Sender Name: Advanced Fair

Het participatieve model - European Seafood Exposition toont intelligente oplossingen

Met meer dan 1.400 exposanten belooft de editie 2005 van European Seafood Exposition, die van 26 tot 28 april in Brussels Expo plaats vindt, een sleutelmoment te worden voor de Europese visverwerkende nijverheid. Terwijl de Europese Unie de bouwstenen samenbrengt voor een maritiem beleid op lange termijn, vindt de visverwerkende industrie in Brussel de onmisbare technologie voor een ecologisch en economisch verantwoord visserijbeleid.

Voor de Europese visserijsector worden 2005 en 2006 twee belangrijke scharnierjaren die de verdere toekomst van de industrie zullen bepalen. In het verleden werd de uitbating van zeeën en oceanen door de mens enkel beperkt door technische limieten. De versnelde technologische vooruitgang en de toegenomen bevolking van kustgebieden zorgt echter voor een voortdurend hogere druk op de natuurlijke rijkdommen. Het Europese maritieme beleid dat op dit moment ontwikkeld wordt, moet een gefragmenteerde beheersing van de diverse maritieme activiteiten vervangen door een geïntegreerde aanpak die de uiteenlopende economische en recreatieve activiteiten beter op elkaar afstemt.

Het Europa van 25 lidstaten heeft een kustlijn van meer dan 70.000 kilometer, zeven keer langer dan die van de Verenigde Staten. Vijfentwintig lidstaten grenzen aan twee oceanen en 4 zeeën. Bijna de helft van de Europeanen woont minder dan 50 kilometer van de zee en de maritieme regio's staan in voor 40% van het bruto nationaal product. De territoriale wateren van de Europese Unie zijn het meest uitgestrekte maritieme gebied ter wereld, vele duizenden hectaren groter dan de landoppervlakte.

Omdat visbestanden, ecosystemen en vervuiling zich weinig om administratieve grenzen gelegen laten, is een pan-Europese maritieme strategie meer dan ooit noodzakelijk. Daarin zal een duurzame zeevisserij een centrale rol spelen. De gestaag slinkende visbestanden nopen zowel de politieke wereld als de visserijnijverheid tot een nieuwe, creatieve aanpak. In minder dan 20 jaar zal wereldwijd de productie van gekweekte vis hoger zijn dan de vangst van vis uit vrij water. De European Seafood Exposition is het forum bij uitstek, waar de technologische uitdagingen die eigen zijn aan viskwekerij en hybride vormen, een oplossing krijgen.

Tussen 1995 en 2002 daalde de productie van de Europese zeevisserij met 17%, terwijl de productie in de rest van de wereld over dezelfde periode met evenveel procenten steeg. In diezelfde periode daalde de Europese visserijvloot met 15% tot goed 94.000 vaartuigen voor de 25 lidstaten. De productiedaling werd gedeeltelijk gecompenseerd door een aanzienlijke

productiestijging in het segment aquacultuur. Tussen 1995 en 2002 steeg het aandeel van aquacultuur in de totale visproductie van 12 % tot meer dan 17%. De meer dan 1.3 miljoen ton visopbrengst uit aquacultuur wordt vooral gegenereerd door Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

"Zelden hebben de Europese zeevisserij en de visverwerkende nijverheid voor een grotere uitdaging gestaan dan nu", zegt directeur Mary Larkin van European Seafood Exposition. "De hele industrie moet als het ware zichzelf opnieuw uitvinden. Herstelplannen voor de natuurlijke visbestanden van kabeljauw, gaffelkabeljauw, zeetong en Noorse kreeft zullen hun invloed hebben op de aanvoer. De industrie wacht het Europese maritiem beleid niet af, maar probeert op een actieve manier te anticiperen op wat morgen wet zal zijn. Dat geeft de editie 2005 van European Seafood Exposition een bijzonder élan. Meer dan ooit heeft de visverwerkende nijverheid behoefte aan intelligente oplossingen om de verwachtingen van consumenten in fase te brengen met het oordeelkundig beheer van een natuurlijke rijkdom die nog vele generaties kan dienen. In die heroriëntatie speelt European Seafood Exposition een belangrijke rol als forum voor alle spelers uit de industrie die op zoek zijn naar nieuwe, internationale perspectieven."

De 13de editie van European Seafood Exhibition vindt samen met Seafood Processing Europe plaats van dinsdag 26 tot donderdag 28 april 2005 in Brussels Expo. Surf voor meer informatie naar www.euroseafood.com.

Noot (