Ingezonden persbericht


Overvloed & Onbehagen

SCHAARSTE IN OVERVLOED: Of: genoeg is genoeg?

door Henk Oosterling

Maandag 25 april, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

De westerse mens leeft in overvloed en toch ervaart hij zijn leven vanuit een nijpend gebrek. Sinds het midden van de 18e eeuw komt met de doorbraak van het verlichtingsdenken dit overheersende idee van de schaarste op. De mens ziet zichzelf als een wezen dat verbeterd kan worden en dat zich kan ontwikkelen. Hiermee nestelt zich diep in zijn verlangen een gebrek dat nooit volledig te bevredigen is. De kritiek op de 'affluent society' komt niet alleen van economen, ook filosofen trachten de heerschappij van het 'gebrekdenken' te doorbreken. In deze lezing wordt aan de hand van het werk van Georges Bataille, Gilles Deleuze en Peter Sloterdijk gepoogd deze kritiek in zijn actuele vorm te ontvouwen.

Dr. Henk Oosterling (1952) is universitair hoofddocent aan de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Erasmus Uni­ver­siteit te Rot­terdam. Naast vele artikelen en een tiental geredigeerde bundels over de relatie tussen filosofie, kunst en politiek verschenen van zijn hand De opstand van het lichaam (1989), Door schijn bewogen (1996), Radicale middelmatigheid (2000) en Intermedialiteit. Over de grenzen tussen filosofie, kunst en politiek (2002).

Overvloed & Onbehagen

NAZATEN VAN FORTUYN: Opkomst van de celebritycultuur

door Dick Pels

Dinsdag 26 april, 20.15 uur

Speakers, Burgwal 45-49, Delft

Toegang gratis

Paradoxaal genoeg werd de dandy Fortuyn drie jaar geleden de spreekbuis van het onbehagen van veel Nederlanders, die zich niet langer vertegenwoordigd voelden door de politieke kaste in Den Haag. Hij verwoordde het ongenoegen van burgers die veelal waren afgehaakt in de meritocratie, die werd gekenmerkt door individualisering, globalisering en mediatisering. De smaakvolle professor werd een ware politieke celebrity. Hiermee zette hij een nieuwe toon. Het verlies van binding lijkt te zijn beantwoord met een smaak en celebrity cultuur, waarin burgers lifestyle- en beroemdhedenhoppers zijn geworden. Waartoe leidt deze veelgoderij?

Dick Pels is socioloog en publicist. Hij was als professor verbonden aan de Brunel University London. Hij schreef het boek De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy, waarvoor hij de Socrates-wisselbeker 2004 ontving.

Op verzoek: Dichter bij de studenten:

DE KRANT lezen met de rector

Met de rector prof.dr.ir. Jacob Fokkema

Dinsdag 26 april, 20.15 uur

G. Borgesiusstraat 2, Delft

Toegang gratis

reserveren noodzakelijk, alleen voor studenten en aio s toegankelijk.

Meer informatie over deze avond bij M. Vredeling: m.vredeling@tbm.tudelft.nl

Studium Generale organiseert volgens de formule Dichter bij Studenten in het voorjaar 2005 bijna maandelijks een ontmoeting tussen rector en studenten. Tijdens vier avonden wordt -in de (wisselende) informele setting van studentenhuizen- aan de hand van kranten/weekbladen gedebatteerd over actuele onderwerpen. Zowel rector als studenten zullen datgene uit het dagelijkse nieuws pikken, wat zij relevant achten voor onderwijs/onderzoek/toekomst van de TU Delft. Het initiatief voor deze activiteit kwam voort uit de volgende waarnemingen: Studenten hechten groot belang aan een goede communicatie met de onderwijsinstelling waar ze studeren. Ook de rector van het CVB wil graag direct in gesprek zijn met studenten en te weten komen wat er bij studenten leeft, bijvoorbeeld wat zij van het onderwijs vinden en wat men eventueel anders wil. In beide kringen leeft dus de behoefte om zonder veel omwegen en zonder drempels met elkaar in gesprek te komen over de kwaliteit van het onderwijs gerelateerd aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

50eb03.gif

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl