Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Fosfaatniveau kan echt lager dan u denkt!

Uit de voorlopige resultaten van onderzoek met éénjarige zomerbloeiers blijkt dat sommige planten met heel weinig fosfaat goed kunnen groeien en minder geremd hoeven worden.

PPO Glastuinbouw heeft in samenwerking met DLV-Facet en de landelijke commissie éénjarige zomerbloeiers een onderzoek opgezet, waarbij onderzocht wordt welke minimale fosfaatbehoefte éénjarige zomerbloeiers nodig hebben om een kwalitatief goede plant af te leveren. Hierbij worden de planten geteeld zonder fosfaat (16-0-32) of met een laag fosfaatniveau (15-4-30) in de voorraadbemesting en met relatief lage bijmestniveaus (0.02, 0.1, 0.2 en 0.5 mmol/l.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zes éénjarige zomerbloeiers uit stek en zes uit zaad. Uit stek zijn dat Bacopa, Fuchsia, Osteospermum, Pelargonium, Petunia en Verbena. Uit zaad zijn dat Begonia, Impatiens, Lobelia, Petunia, Tagetes en Verbena.

Tot nu toe is op het stek- en zaai perkgoed 4-7 keer geremd inclusief opkweek. Om te bepalen wanneer gewasactiviteiten zoals remmen, water geven en wijder zetten noodzakelijk zijn, wordt gekeken naar de referentiebehandeling 0.2 mmol fosfaat zonder P in de pg-mix. Deze referentiebehandeling is aan het begin van het onderzoek gekozen door de begeleidingscommissie, die gedurende het onderzoek zeer regelmatig bij elkaar komt, zodat de teelt zoveel mogelijk conform de praktijk wordt uitgevoerd.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd met subsidie van Productschap Tuinbouw.

Dinsdagmiddag 26 april 2005 van 14.00 -16.00 zal opnieuw een inloopmiddag zijn om dit onderzoek met eigen ogen te zien bij PPO Glastuinbouw, locatie Aalsmeer (Linnaeuslaan 2A Aalsmeer)

De planten op de foto's zijn alle van behandelingen zonder pg-mix in de voorraadbemesting, waarbij de grootste planten 0.5 mmol P bijgemest kregen en de kleinste 0.02 mmol P hebben gehad.