Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Presentatie boek over sekse en handicap
---

Wie een handicap heeft, moet het leven meestal anders aanpakken dan iemand zonder handicap. Het maakt daarbij een wezenlijk verschil of je man of vrouw met een handicap bent. De maatschappij als geheel en mensen met een handicap zelf moeten en kunnen iets doen aan discriminatie en uitsluiting op grond van handicap en sekse. Dit zijn de voornaamste conclusies uit het boek 'Validisme en gender. Over leven met een handicap', door Yvette den Brok-Rouwendal. Zij schreef het in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad). Het boek is een uitgave van uitgeverij Lemma.

Omslag boek 'Validisme en gender'

Den Brok belicht de situatie van vrouwen en mannen met een handicap in duidelijke taal en aan de hand van voorbeelden. Zij beschrijft tevens hoe je marginalisering en daarmee samenhangende problemen kunt bestrijden. Zij stelt dat het zogenaamde kruispuntdenken een oplossing vormt. Deze denkwijze houdt rekening met verschillende eigenschappen van mensen. Mensen met een handicap kunnen het kruispuntdenken bijvoorbeeld zelf in de praktijk brengen door zich vooral te presenteren als mensen van vlees en bloed en niet als 'gehandicapten'. Het boek biedt handreikingen aan mensen met een handicap, maar zeker ook aan hun dienstverleners.

De presentatie vindt plaats op dinsdag 26 april 2005 in het Auditorium van het Catharijneconvent, Nieuwe Gracht 63 te Utrecht. Tijd: van 15.00 tot 17.30 uur. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Marli Huijer, Opzij hoogleraar aan de Faculteit voor Cultuurwetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Tijdens de presentatie komen uiteenlopende sprekers aan het woord die het 'kruispuntdenken' vanuit de eigen optiek zullen belichten. Vanaf 26 april is het boek (160 blz.) te koop in de boekhandel voor 17,50.
---