Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 17

DEBAT: GOED, FOUT EN DE ZIN VAN HERDENKEN

De Tweede Wereldoorlog staat weer volop in de belangstelling, is het niet door het feit dat het dit jaar zestig jaar geleden is dat de oorlog afliep, dan wel door het overlijden van prominenten als prins Bernard en Loe de Jong. Ook de aandacht voor de vermeende moord op Jan Campert wijst erop dat de oorlog nog steeds niet voorbij is. Moet elke generatie opnieuw een discussie over die periode voeren? Utrechts debatcentrum TUMULT, het NIOD en Cogis organiseren op dinsdag 26 april 2005, 20.00 uur het slotdebat van de serie Wisselend Perspectief, 60 jaar denken over de Tweede Wereldoorlog. Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegang vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Marjan Slob, filosofe, discussiëren Hans Blom, directeur NIOD, Chris van der Heijden, auteur van 'Grijs verleden', Anton Hafkenscheid, psycholoog-psychotherapeut Sinai Centrum, Pauline Kruseman, directeur Amsterdams Historisch Museum en Winnie Sorgdrager, voorzitter Raad voor Cultuur. Hans Blom en Chris van der Heijden bezorgen voorafgaande aan het debat een lezing en een referaat.

Kunnen we de Tweede Oorlog ooit als een afgesloten hoofdstuk zien, of moet elke generatie opnieuw een discussie over die periode voeren? Voor zowel de oorlogs- als de na oorlogse generaties lijkt het aanlokkelijk de oorlog te beoordelen via een goed-fout schema. Dat we daarmee geen recht doen aan de complexiteit van de Tweede Wereldoorlog is ons door onder meer Hans Blom duidelijk gemaakt. In zijn oratie 'In de ban van goed en fout?' (1983) pleitte hij voor meer analytisch en minder moraliserend onderzoek. Maar hoe om te gaan met die grijstinten? Het Nationaal 4 en 5 Mei comité kiest tegenwoordig voor een actuele invulling van de herdenking, dit jaar bijvoorbeeld 'Vrijheid delen is de kunst', waarin ook ruimte is voor vraagstukken van tegenwoordig. Daaruit blijkt al dat herdenken an sich kennelijk niet genoeg is, er moet een binding met het nu bestaan. Is dit een manier om de Tweede Wereldoorlog als historisch feit opnieuw te gebruiken, of belemmert zij een heldere blik op de werkelijkheid van toen?

TUMULT & NIOD & COGIS

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Utrechts debatcentrum TUMULT presenteren dit voorjaar een lezingenreeks waarin de verschillende actuele maatschappelijke betekenissen van de Tweede Wereldoorlog worden verkend. Daarbij zullen ook de veranderingen die zich onder invloed van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan in onze kijk op en herinnering aan die ingrijpende periode aan bod komen. Het volledige programma is te vinden op www.tumultdebat.nl.



Ingezonden persbericht