Gemeente Hardenberg

April 2005 - Vijvers in Baalder worden verbeterd - Inloopbijeenkomst op 26 april

Vijvers in Baalder worden verbeterd - Inloopbijeenkomst op 26 april

Donderdag 21 april 2005

De vijvers in de wijk Baalder zijn de laatste jaren dichtgeslibd en ondieper geworden. Dit zorgt voor een slechte leefsituatie voor met name vissen. Waterschap Velt en Vecht en de gemeente Hardenberg willen de situatie in de vijvers verbeteren. Daarom worden de vijvers in Baalder in de periode mei tot en met augustus 2005 gebaggerd en dieper gemaakt. Ook worden de oevers opnieuw ingericht en natuurvriendelijker gemaakt.

De vijvers in Baalder zijn de afgelopen jaren ondieper geworden door bladeren van bomen en struiken langs de vijvers en door ophopingen van zand op de waterbodem. Dit maakt, samen met de veel voorkomende algengroei in de vijvers, de leefsituatie voor de vissen slecht en kan zelfs vissterfte of botulisme tot gevolg hebben. Door de vijvers de komende maanden te baggeren, wordt het te veel aan zand en slib uit de vijvers gezogen. Dit verbetert de leefsituatie voor de vissen.

Daarnaast worden de oevers van de vijvers natuurvriendelijk ingericht. Dit houdt in dat de beschoeiing weggehaald wordt, de oevers geleidelijker gaan aflopen en dat er meer begroeiing aan de waterrand komt. Samen met het diepere en zuurstofrijkere water zullen de vijvers gezonder worden en zal hierdoor een natuurlijke visstand kunnen ontstaan.

De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De werkzaamheden starten naar verwachting in mei en zijn in september afgerond. Inwoners van de wijk zijn inmiddels in een speciale nieuwsbrief geïnformeerd over de baggerwerkzaamheden. Daarnaast organiseren Waterschap Velt & Vecht en de gemeente Hardenberg op dinsdag 26 april aanstaande tussen 19.00 en 21.00 uur de inloopbijeenkomst in het gebouw van de wijkvereniging Baalder aan de Beekberg 45 in Hardenberg . Tijdens de inloopbijeenkomst is meer informatie over de baggerwerkzaamheden en over de inrichting van de natuuroevers beschikbaar. Er zijn vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.