VLAAMS NEDERLANDS HUIS

Belgische premier in discussie over 'De Europese onmacht'

Op dinsdag 26 april is de Belgische premier Guy Verhofstadt te gast in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. Verhofstadt neemt het boek 'De Europese onmacht' in ontvangst, en gaat aansluitend over dit onderwerp in discussie met de schrijver van het boek: Ben van der Velden, voormalig correspondent voor NRC Handelsblad in Brussel.

Ben van der Velden was gestationeerd in Brussel van 1996 tot 2004. In de vele gesprekken die hij in deze periode met de Europese top voerde, noteerde hij alles wat 'off the record' werd gezegd. Zo stuitte hij op de paradoxen van het moderne Europa. In 'De Europese onmacht' geeft hij een onthullende kijk in de achterkamers van Europa, en komt hij met saillante achtergrondverhalen bij belangrijke Europese beslissingen die in deze periode werden genomen. Zo krijgt de lezer een indruk van processen die doorgaans in nevelen gehuld blijven.

Tijdens het debat - een confrontatie tussen een sceptische journalist en een bevlogen politicus - confronteert van der Velden Guy Verhofstadt met de inzichten die hij gedurende acht jaar in Brussel opdeed. Verhofstadt zou Verhofstadt niet zijn als hij daar niet meteen zijn eigen gedachten over de Europese Unie tegenover zou stellen.

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren werd vorig jaar opgericht door de Vlaamse en Nederlandse overheid. Het wil onder meer een podium zijn voor debat over Europa en beoogt de dialoog over culturele identiteit en Europese integratie te bevorderen. Zo stonden er deze maand discussies over de Europese grondwet en de relatie tussen de Lage Landen en de Verenigde Staten op het programma, waaraan diverse politici, journalisten en deskundigen deelnamen.

Datum: dinsdag 26 april / Tijd: 18.00 - 19.30 uur / Plaats: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel/ Aanmelden: info@vl-nl.be

INFORMATIE VOOR DE PERS
Meer informatie over het debat:
Vlaams-Nederlands Huis deBuren
Marion van Kampen (communicatie)of Xander Stroo (programmering) Tel. +32 (0)2 212 1930 / info@vl-nl.be

Meer informatie over het boek:
Uitgeverij J.M. Meulenhoff, afd. publiciteit
Tel. +31 (0)20 55 33 500 / publiciteit@meulenhoff.nl

21 apr 05 18:16