Gemeente Geldrop-Mierlo



Publicatie 26 april 2005

VERKEERSACTIES IN GELDROP SUCCESVOL

Dinsdag 19 april vonden de jaarlijkse fietskeuringen plaats voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de Geldropse basisscholen. Tegelijk werd de actie Dode hoek bij vrachtwagensgehouden. Vele vrijwilligers van de brandweer, de fietsersbond en 3VO verleenden hun medewerking, evenals de Geldropse fietsenhandelaren Van Lieshout en Vermeulen, het leger en de firma De Rooy uit Geldrop.

De kinderen vonden vooral de dode hoek-actie heel bijzonder. Diverse grote legertrucks, de gemeentelijke veegwagen en twee grote trekkers van De Rooy waren aanwezig op de brandweerkazerne in Geldrop. Begeleid door ervaren instructeurs konden de kinderen zelf ervaren wat een dode hoek is en hoe het zicht vanuit de vrachtwagen wordt verbeterd door de dode hoekspiegels.

VEEL GOEDGEKEURDE FIETSEN
De fietskeuringen waren eveneens een succes. Van de ongeveer 550 fietsen werd maar liefst 83% goedgekeurd en voorzien van een OKÉ-sticker. Het aantal goedgekeurde fietsen was hiermee een stuk hoger dan bij de vorige keuringen, toen zon 58 % van de fietsen werd goedgekeurd. Een verklaring zou kunnen zijn, dat de kinderen een goedgekeurde fiets moesten hebben om volgende week deel te kunnen nemen aan de praktische verkeersexamens.

Aan het eind van de dag werden er vele prijzen verloot onder de leerlingen met een goedgekeurde fiets. De prijzen, fietscomputers, fietspompjes, fietssloten en reflecterende armbanden, werden beschikbaar gesteld door de fietsenhandelaren en de gemeente. De volgende leerlingen vielen in de prijzen: Daniel de Roos, Sanne Redmeijer, Huseyin Ysik (De Windroos); Netto Stikmans, Niels van Hek, Farrieda Smit, Jaenot Neumann (De Regenboog), Femke Bouwman, Niek Brandenburg (De Ganzebloem), Bob Folkers, Bart Maasakkers (Beneden Beekloop), Melissa Joosten, Stephanie van der Hoeven, Martijn van Bakel (t Klokhuis), Remco v.d. Bogaard, Lisa Simonis, Daan Kamerbeek (St. Jozefschool), Fariola Farhaoi, Awo Awad, Sanne Scharenborg, Chuck Bevers (t Anker), Sem Mulder, Nicky Maas (t Anker), Melissa Yean, Daan Biemans (t Vijfblad), Marloes Genefaas, Martijn Heyblok, Sjoerd van Beek, Lindsey Pardoel(Dommeldalschool).

Publicatie 26 april 2005

MILIEUSTRAAT GESLOTEN OP KONINGINNE- EN BEVRIJDINGSDAG

Op Koninginnedag, zaterdag 30 april, en Bevrijdingsdag, 5 mei is de Milieustraat aan het Emopad in Geldrop gesloten. De Milieustraat is, in tegenstelling tot het gemeentehuis, open op vrijdag 6 mei van 13.00-17.00 uur.

Publicatie 26 april 2005

Op het Engels kerkhof te Mierlo
DODENHERDENKING 4 MEI

Op woensdag 4 mei staan we stil bij hen die vielen voor onze vrijheid. Zoals gebruikelijk vindt op deze dag een herdenkingsbijeenkomst plaats op het oorlogskerkhof aan de Geldropseweg in Mierlo. De herdenking start om 19.45 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Tijdens deze bijeenkomst herdenken we allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Sinds enkele jaren is er een toenemende belangstelling te bespeuren voor deze sobere herdenkingsplechtigheid. Burgemeester en wethouders nodigen bij deze alle belangstellenden uit om op woensdag 4 mei aanstaande om 19.45 uur aanwezig te zijn op het oorlogskerkhof.

PROGRAMMA
Burgemeester Donders-de Leest, Dominee Elkerbout en Deken Kloeg houden een korte toespraak. Om 20.00 uur zal een plechtige stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis van alle gevallen. Hierna vindt de officiële kranslegging plaats, waarna iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om bloemen te leggen bij het monument.

MUZIKALE OMLIJSTING
Het Geldrops Mannenkoor en Harmonie St. Lucia uit Mierlo zorgen voor de muzikale ondersteuning. Daarnaast hebben ook de gildes uit Geldrop en Mierlo hun medewerking toegezegd. Scouts uit Geldrop en Mierlo leggen rozen op de graven.

ACTIVITEITEN VOORAF
Om 16.00 uur zullen wethouders Van den Tillaar en Hoekman een bloemstuk leggen bij de kapel aan de Bekelaar in Mierlo. In Geldrop wordt om 18.00 uur gestart met een kranslegging bij het vrijheidsbeeld in het centrum van Geldrop. Deze korte plechtigheid wordt gevolgd door een sobere herdenkingsdienst in de Brigidakerk in het centrum van Geldrop.

RICHTLIJNEN
Om de dodenherdenking op een passende wijze tot uitdrukking te laten komen, zijn door de ministerraad enkele richtlijnen opgesteld: van s avonds 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.00 uur), zullen op alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. Particulieren wordt verzocht dit ook te doen;
van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken;
van 20.00 uur tot 2 minuten daarna zal op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen worden. Iedereen wordt verzocht hieraan gehoor te geven.

Publicatie 26 april 2005

Vlagt u ook?
VLAGGEN OP 4 EN 5 MEI

Op woensdag 4 mei moet, in verband met de Dodenherdenking, halfstok gevlagd worden van 18.00 uur tot zonsondergang. Dit is tot ongeveer 21.00 uur. Op donderdag 5 mei, bevrijdingdag, wordt de vlag gehesen zonder wimpel. De vlag behoort na zonsopgang te worden gehesen en moet voor zonsondergang neergehaald worden.

Het halfstok hijsen van de vlag, op 4 mei, gebeurt op de volgende manier: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen. De vlaggenlijn wordt vastgebonden en de vlag wordt niet opgebonden. De ruimte die boven de vlag open blijft, is gereserveerd voor de onzichtbare vlag voor de dood. Het is een manier om symbolisch respect te tonen voor de overledenen.

Publicatie 26 april 2005

GEMEENTEHUIS GESLOTEN OP 5 EN 6 MEI

Op donderdag 5 en vrijdag 6 mei aanstaande zijn alle gemeentelijke gebouwen de hele dag gesloten. Er is dan ook niemand telefonisch bereikbaar. Het storingsnummer 040-2893900 blijft gewoon bereikbaar voor het melden van storingen of calamiteiten.

Publicatie 26 april 2005

GGD ONDERZOEKT GEZONDHEID EN WELZIJN 0-11 JARIGEN

In Geldrop-Mierlo krijgen 720 ouders met een kind jonger dan 12 jaar deze week een brief in de bus van de GGD. In totaal ontvangen in Zuidoost-Brabant circa 15.000 ouders een brief, waarin ze worden uitgenodigd om een vragenlijst over de gezondheid van hun kind in te vullen. Dit kan via internet of schriftelijk. De resultaten van het onderzoek zullen door de gemeente en de provincie worden gebruikt om de gezondheid en het welzijn van de jeugd in Geldrop-Mierlo verder te verbeteren.

In het GGD-onderzoek komen veel onderwerpen aan bod, zoals gezondheid, leefgewoonten, opvoeding en voorzieningen die ouders van jonge kinderen missen in hun buurt. Met de gegevens uit dit onderzoek kunnen de gemeenten en de provincie betere beslissingen nemen en kunnen zij bestaande activiteiten en voorzieningen verbeteren als dat nodig blijkt.

De ouders die worden benaderd voor het onderzoek zijn willekeurig geselecteerd. Voor de GGD is het onderzoeken via internet een nieuwe vorm van onderzoek; tot nu toe werd uitsluitend gewerkt met schriftelijke vragenlijsten. De GGD verwacht dat ook de ouders de voordelen zien van het internet: sneller, gemakkelijker en niet meer naar de brievenbus. De resultaten van het onderzoek zullen eind 2005 bekend worden gemaakt.

PROVINCIEBREED ONDERZOEK
Het GGD-onderzoek is onderdeel van de Brabantse Jeugdmonitor. Het is een gezamenlijk provinciaal onderzoek waaraan provincie, gemeenten, de consultatiebureaus en de GGDen in Noord-Brabant meedoen. Ruim een jaar geleden is als onderdeel van deze Brabantse Jeugdmonitor onderzoek gedaan onder de jeugd van 12 t/m 17 jaar. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft hiervan vorig jaar de resultaten ontvangen. De provinciale resultaten komen begin mei beschikbaar.

Publicatie 26 april 2005

VERNIEUWDE INTERNETSITE SRE ONLINE

Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) heeft een nieuwe Internetsite ontwikkeld (www.SRE.nl). Op 21 april is de site, voorafgaande aan de Regioraad,officieel gelanceerd door SRE-voorzitter Sakkers.

Transparantie, trots en klantgerichtheid. Dat zijn de kernbegrippen voor het concept: Wij zijn het SRE! Het concept van de nieuwe website moet weerspiegelen dat het SRE een professionele organisatie is, die transparant werkt, een organisatie zonder toeters en bellen, vandaar een eenvoudige website met een duidelijke structuur. De site laat zien wat het SRE doet en de bezoeker bepaalt zelf hoe hij de informatie wil hebben. Op basis van interesse en kennisniveau kan een bezoeker via verschillende ingangen informatie vinden.
Uiteraard zijn alle beleidsterreinen van het SRE op de site vertegenwoordigd. Ook is een lijst met lopende projecten opgenomen. Het Bestuurlijk Informatiesysteem, onderdeel van de site, biedt de besluitenlijsten en verslagen aan van de verschillende overlegorganen: Dagelijks Bestuur, Regioraad, Portefeuillehoudersoverleg en Adviescommissies.

Naast dit informatieve deel over de beleidsterreinen worden ook persberichten en actueel nieuws gepubliceerd. Op termijn worden steeds meer interactieve elementen aan de site toegevoegd, zoals een poll, een forum en aanvraagformulieren voor bepaalde vergunningen. De site moet een bezoeker de mogelijkheid bieden te discussiëren over en te reageren op regionaal beleid. Daarmee wordt de site een van de middelen om geluiden uit de samenleving direct te signaleren. Publicatie 26 april 2005
TE KOOP: BOUWKAVEL GENOENHUIS
De gemeente Geldrop-Mierlo heeft in de wijk Genoenhuis in Geldrop nog
1 particuliere bouwkavel beschikbaar. De kavel ligt aan de Thorin 2 en is geschikt voor de bouw van een moderne vrijstaande woning. De oppervlakte is 1.410 m2 en de koopsom bedraagt
402.696,00 inclusief BTW.
UITGIFTECRITERIA
Volgens het raadsbesluit van 22 juli 2004 moeten gegadigden: tenminste 10 jaar inwoner zijn van de gemeente Geldrop-Mierlo, of oud-inwoner zijn en tenminste 15 jaar in de gemeente Geldrop-Mierlo hebben gewoond: het vertrek vond nog niet langer dan 10 jaar geleden plaats
de laatste 10 jaar geen particuliere bouwkavel van de gemeente Geldrop-Mierlo hebben gekocht.
VOORWAARDEN
Bij de verkoop van de grond zullen voorwaarden worden opgenomen die onder meer betrekking hebben op:
architectonische randvoorwaarden (welke voorwaarden dat zijn, kunt u teruglezen op de gemeentelijke website www.geldrop-mierlo.nl); een bewoningsplicht van de woning gedurende de eerste drie jaar. START BOUW
Het perceel is al bouwrijp.
INSCHRIJVING
Als u belangstelling heeft voor de bouwkavel en voldoet aan de uitgiftecriteria, kunt u vanaf woensdag 20 april 2005 een inschrijfformulier aanvragen. Neemt u hiervoor contact op met mevrouw I. Claas van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Zij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 040-2893766. Het formulier is eveneens te downloaden via deze site.

Stuurt u het inschrijfformulier naar: gemeente Geldrop-Mierlo, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, t.a.v. mevrouw I. Claas, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. De inschrijftermijn sluit op dinsdag 17 mei 2005.
LOTING EN UITGIFTE
De uitgifte van het kavel zal plaatsvinden na loting door een notaris. Alleen die inschrijfformulieren die zijn binnengekomen vóór woensdag 18 mei 2005 kunnen aan de loting deelnemen. De loting vindt in mei 2005 plaats. De uitslag van de loting zal daarna schriftelijk worden bekend gemaakt aan iedereen die heeft ingeschreven. Kandidaten zullen in volgorde van de lotinguitslag worden uitgenodigd voor een uitgiftegesprek.
Voor meer informatie kunt u terecht bij mevrouw I. Claas, telefoon 040- 2893766. U kunt u kijken op deze site.
Publicatie 26 april 2005
Op Koninginnedag
WEGAFSLUITING KINDERMARKT MIERLO
Op Koninginnedag wordt er een kindermarkt gehouden in Mierlo. De markt vindt plaats aan de Kerkstraat, Pastoor De Winterstraat, Heer de Swaeff straat, Kanunnik Daemenstraat, Munnikenakker, Heer van Grevenbroeckweg, Doornbos en Knippekamp. Vanwege de kindermarkt zijn deze straten van 12.00-17.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Publicatie 26 april 2005
(volmacht).
Publicatie 26 april 2005
De kledingcontainer aan de Tricostraat in Geldrop is weggehaald. De dichtstbijzijnde container waar u uw kleding nu kunt aanbieden staat op de locatie Achter de Kerk.
Publicatie 26 april 2005
Publicatie 26 april 2005
Op 30 april
WEGAFSLUITINGEN VANWEGE WIELLERRONDE
Op zaterdag 30 april wordt weer de jaarlijkse wielerronde van Geldrop gehouden. In verband hiermee zijn van 09.00-20.00 uur de volgende wegen afgesloten:
Langstraat-Heuvel-Stationsstraat-Parallelweg-Heggestraat-Korte Kerkstraat.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw W. van den Hurk of mevrouw C. van Wijk van de afdeling Bestuurszaken en Veiligheid. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 040-2893842.
Publicatie 26 april 2005
VERGADERINGEN MONUMENTENCOMMISSIE
Hieronder volgt een schema van de vergaderingen van de gemeentelijke Monumentencommissie. De vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in één van de commissiekamers in het gemeentehuis aan de Hofstraat 4 in Geldrop. Het is mogelijk hier als toehoorder bij aanwezig te zijn. De vergaderingen beginnen allemaal om 13.30 uur.

Vergaderdata voor 2005:
Dinsdag 31 mei (de enige dinsdag ivm pinksteren) Maandag 11 juli
Maandag 19 september
Maandag 31 oktober
Maandag 12 december

MONUMENTENCOMMISSIE
De gemeentelijke monumentencommissie is een adviesogaan dat het college van burgemeester en wethouder kan adviseren over monumentenzaken, zoals het al dan niet verlenen van monumentenvergunningen. Het begrip monument is overigens breder dan alleen de herkenbare gebouwen (zoals die ook zijn opgenomen in de monumentenverordening), het omvat ook stedebouwkundige structuren, landschapselementen, archeologische zaken en andere objecten. Het doel van monumentenbeleid is het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling van de dorpen, om daarmee de identiteit en de kwaliteit van de leefomgeving te versterken.
Publicatie 22 april 2005
Op 30 april
WEGAFSLUITINGEN VANWEGE WIELLERRONDE
Op zaterdag 30 april wordt weer de jaarlijkse wielerronde van Geldrop gehouden. In verband hiermee zijn van 09.00-20.00 uur de volgende wegen afgesloten:
Langstraat-Heuvel-Stationsstraat-Parallelweg-Heggestraat-Korte Kerkstraat.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw W. van den Hurk of mevrouw C. van Wijk van de afdeling Bestuurszaken en Veiligheid. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 040-2893842.