Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Moerascipressen voor Gerbrandypark

Een driedubbele rij moerascipressen domineert sinds kort het fietspad door het Gerbrandypark. De bomen zijn aangeplant ter vervanging van de populieren die voorjaar 2004 via een noodkap het veld moesten ruimen.

"We hebben gekozen voor een zware maat bomen om direct een fraaie laan te krijgen. Dat compenseert het verlies van de majestueuze populieren een beetje," aldus verantwoordelijk wethouder Anton Ederveen (CDA).

Opgewassen
De keuze voor de moerascipres is niet toevallig. In tegenstelling tot de populier is deze boom goed opgewassen tegen een grillige grondwaterstand.

Het fietspad vormt een rode loper naar het Tuinstadhuis aan Plein '40-'45, waar de moerascipres al vijf jaar dé beeldbepalende boom is. Zozeer zelfs dat één van de flatgebouwen tussen het stadsdeelkantoor en het Gerbrandypark de Moerascypres heet. De nu aangeplante cipressen versterken die lijn.

Groei
Het stadsdeel heeft gezorgd voor goede groeicondities voor de cipressen. De bodem is tot op tachtig centimeter omgespit om storende lagen te doorbreken, waardoor regenwater beter kan wegvloeien.

Bovendien heeft elke boom voor jaren extra voedingsstoffen gekregen in de vorm van compost.

Eeuw
Wethouder Ederveen kijkt tevreden naar de nieuwe beplanting. "Al mis ik vanuit mijn raam in het Tuinstadhuis nog steeds een beetje de hoge populieren, ik vind dat we met de nieuwe bomen het Gerbrandypark een behoorlijke kwaliteitsimpuls hebben gegeven. De bomen kunnen met gemak honderd jaar worden."