Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Ede - jongen (15) opgepakt voor verboden wapenbezit
Publicatiedatum: 26-04-2005

Een vijftienjarige jongen uit Ede is maandagmiddag op de Bellestein in zijn woonplaats door de politie aangehouden wegens verboden wapenbezit. Getuigen hadden gezien dat de Edenaar met een mes liep te zwaaien en waarschuwden de politie. De jongen werd kort daarop aangetroffen en bleek een zogenaamd valmes bij zich te hebben. Dit mes, waarvan het lemmet door middel van een drukknop uit het heft gebracht kan worden, valt onder de Wet Wapens en Munitie en wordt aangemerkt als een verboden wapen. Het mes werd in beslag genomen. De jongen is na verhoor aan zijn ouders overgedragen. De Edenaar had toegegeven dat hij wist dat het om een verboden mes ging. De jongen hangt vermoedelijk een alternatieve straf boven het hoofd via bureau Halt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - verplichte alcoholcursus na rijden onder invloed
Publicatiedatum: 26-04-2005

Drie automobilisten hebben van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te horen gekregen dat ze verplicht een cursus moeten gaan over alcohol en verkeer. De drie, een 21-jarige man uit Bennekom, een 21-jarige man uit Rhenen en een 27-jarige Nijmegenaar werden onlangs in het politiedistrict West-Veluwe Vallei betrapt op het rijden onder invloed. De Bennekommer had het hoogst gemeten alcoholpromillage: hij werd op 18 maart bij een alcoholcontrole op de Stadsbrink in Wageningen aangetroffen terwijl hij met 1,24 promille achter het stuur van zijn auto zat. De Nijmegenaar was op 27 maart op het Bokschoterpad in Ede betrapt nadat de man zich vast had gereden op een boomstronk. Bij controle weigerde de Nijmegenaar mee te werken aan een ademanalyse. De cursus, ook wel Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) genoemd moet deels zelf betaald worden door de deelnemers (kosten ruim 500 euro). Niet meewerken of niet betalen kan leiden tot ongeldigverklaring van het rijbewijs.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Garderen/Otterlo - snelheidscontroles

Publicatiedatum: 26-04-2005

Door het verkeershandhavingsteam zijn maandag snelheidscontroles gehouden in Garderen en Otterlo. In Garderen werd tussen 07.55 en 13.30 uur gecontroleerd op de Apeldoornsestraat. Van de 1400 gecontroleerde passanten reden er 35 te hard. In Otterlo werd gecontroleerd op de Apeldoornseweg en Harderwijkerweg. Op de Apeldoornseweg bedroeg het aantal overtredingen 23. Tussen 15.00 en 21.00 uur werden daar 2320 bestuurders gecontroleerd. Hoogste snelheid was 117 km/u bij een maximaal toegestane snelheid van 80 km/u. Op de Harderwijkerweg werd tussen 17.20 en 19.15 uur gecontroleerd en 3 snelheidsovertreders geflitst. In dat tijdsbestek waren 510 bestuurders de radar gepasseerd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Voorthuizen - aanhanger rijdt etalage in

Publicatiedatum: 26-04-2005

Een losgeschoten aanhanger heeft dinsdagochtend flinke schade veroorzaakt op de Hoofdstraat in Voorthuizen. De aanhanger, die gekoppeld zat achter een landbouwtractor, schoot omstreeks half tien los en reed vervolgens de etalage van een winkelpand binnen. De winkel en een aangrenzend pand liepen flinke schade op. Niemand raakte bij het ongeval gewond. Volgens de politie was de bestuurder van de tractor, een 25-jarige man uit Kootwijkerbroek, over een verkeersdrempel gereden. Daarbij zou een borgpin, die ervoor moet zorgen dat de aanhanger gekoppeld blijft, zijn losgeschoten, waarop de aanhanger uit de koppeling losschoot en met de dissel de etalage in reed. Op het moment van het ongeval waren er weliswaar klanten in de winkel, maar die waren met de schrik vrijgekomen. Ook de tractorbestuurder bleef ongedeerd. Door de politie is de Dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente gewaarschuwd, die de panden laat stutten omdat enkele draagmuren scheuren zouden vertonen. De toedracht van het ongeval wordt nog nader door de politie onderzocht.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld - ongeval met beknelling (herhaling en update)
Publicatiedatum: 26-04-2005

N.B. dit is een herhaling van een persbericht van maandagavond, bovendien zijn enkele gegevens aangevuld die bij het opstellen van het eerste bericht nog niet bekend waren.

Bij een eenzijdig ongeval op de Achterveldseweg in Barneveld is maandagavond rond 20.00 uur een 24-jarige inwoner van Lunteren gewond geraakt. De man raakte in een bocht vermoedelijk de macht over het stuur van zijn auto kwijt en botste aan de linkerkant van de weg tegen een boom. Het slachtoffer raakte hierdoor bekneld. De brandweer van Achterveld heeft hem uit zijn auto bevrijd. Per ambulance is het slachtoffer overgebracht naar het UMC-ziekenhuis in Utrecht. De man had vermoedelijk een gebroken neus en enkele breuken in ledematen opgelopen. Bij een eerste blaastest bij het slachtoffer werd drankgebruik geconstateerd. Een bloedproef moet uitwijzen of er sprake is geweest van strafbaar drankgebruik. De auto van de Lunterenaar raakte zwaar beschadigd. De politie in het district West-Veluwe Vallei stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606