Gemeente Helmond



Helmonders zijn matig tevreden over het gemeentebestuur

Mening Helmonders over gemeentelijke politiek getoetst

De Helmonder loopt niet echt warm voor de politiek en is matig tevreden over het gemeentebestuur. Dat blijkt uit het rapport Burgerparticipatie/Dualisme, Deel 3 Inwonersenquête Helmond 2004-2005, dat is uitgebracht. Het geeft een beeld van de bekendheid van de Helmondse bevolking met gemeenteraadsleden en met vormen van dualisme en tevens geeft het inzicht in de mening van de burger over het functioneren van het gemeentebestuur.

De matige interesse komt uit de gehouden enquête meermalen naar voren: slechts 1 op de 5 Helmonders geeft aan in politieke onderwerpen geïnteresseerd te zijn en de helft blijkt geen enkel raadslid te kennen, althans dit in de enquête zo hebben aangegeven. Verder blijken de meeste Helmonders nog niet weten, dat ze door de invoering van de Wet Dualisme meer mogelijkheden hebben gekregen tot zeggenschap door het burgerinitiatief en de mogelijkheid tot spreekrecht in de gemeentelijke raadsvergadering.

Wie is de baas?
De bevolking is in zijn algemeenheid matig tevreden over het gemeentebestuur in zijn algemeenheid en de gemeenteraad in het bijzonder: gemeenteraad, college en burgemeester worden door de bevolking gewaardeerd met rapportcijfers 6.

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen: een vergelijking met onderzoeken uit de laatste 8 jaren toont aan, dat er een lichte stijging zit in het aantal burgers, dat wel tevreden is over de mate waarin het gemeentebestuur hen betrekt bij ontwikkelingen in hun woonomgeving.
Verder blijkt, dat de beeldvorming van de Helmonders over de macht in Helmond niet aansluit bij het wettelijk bepaalde, bestuurlijk gezag: alhoewel de gemeenteraad het hoogste gezagsorgaan is, denkt de helft van de bevolking dat het College van Burgemeester&Wethouders/leden van dit orgaan het werkelijk voor het zeggen hebben in Helmond. Slechts 11% dicht de macht toe aan de gemeenteraad.
De burgers zijn verder van mening, dat de relatie bestuur burger beter kan. En één op de zeven inwoners heeft manieren aangegeven hoe deze relatie verbeterd zou kunnen worden: daarbij blijken informatie en communicatie sleutelbegrippen. Deze kunnen worden beschouwd als handvatten om bestuurders en burgers dichter bij elkaar te brengen en op die manier doelstellingen van dualisering te bereiken en burgerparticipatie te bevorderen.