Voedingcentrum


Melk- en zuivelproducten horen in een gezonde voeding

26 april 2005

Gisteravond besteedde Tros Radar aandacht aan de mythes rond melk. In de uitzending werden vraagtekens geplaatst bij het aloude advies melk is goed voor elk.

Het Voedingscentrum is van mening dat zuivel een belangrijke bron is van eiwit, B-vitamines en mineralen zoals calcium. Om de hoeveelheid verzadigd vet te beperken, is het advies niet meer te gebruiken dan de aanbevolen hoeveelheden en te kiezen voor halfvolle of magere varianten.

In de uitzending werd de indruk gewekt dat melk ongezond is en van nature alleen bedoeld is voor babys. Gebruik van melk zou de kans op botontkalking (osteoporose) vergroten en zorgen voor een groter risico op chronische ziekten zoals kanker. Deze stellingen van de Amerikaanse wetenschappers Willett en Campbell zijn onjuist en gebaseerd op beperkt en deels gedateerd wetenschappelijk onderzoek. Ook worden ze niet ondersteund door onafhankelijke (inter)nationale voedingsinstanties.

Meer is niet beter

De adviezen van het Voedingscentrum voor de dagelijkse hoeveelheid zuivel zijn gericht op een voldoende calciuminname. Daarbij geldt zeker niet dat gebruik van meer melk- en zuivelproducten beter is het voor het lichaam. De aanbevolen hoeveelheden zuivel zorgen voor een goede balans van voedingsstoffen en een optimaal effect op het lichaam. Het gaat overigens niet alleen om melk, maar ook om producten zoals karnemelk, yoghurt, kwark en kaas. Mensen die ervoor kiezen geen melk of andere zuivelproducten te gebruiken, wordt aangeraden sojamelk met extra calcium of calciumtabletten te slikken.

Lactose-intolerantie

Om lactose (melksuiker) in melk- en zuivelproducten te verteren, is het enzym lactase nodig. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt in de darm, wordt lactose niet of niet volledig verteerd. Als dit bij gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten) klachten geeft, is er sprake van lactose-intolerantie. In Nederland heeft slechts een klein deel van de bevolking last van lactose-intolerantie. Alleen voor deze kleine groep geeft gebruik van melk- en zuivelproducten gezondheidsklachten.

Calcium en botdichtheid

Er is geen sprake van een negatief effect van het gebruik van melk- en zuivelproducten op de botdichtheid. Voor een optimale aanmaak en het onderhouden van de botmassa is voldoende calcium nodig. Het maakt niet uit waar de calcium vandaan komt, maar zuivelproducten zijn in het Nederlandse voedingspatroon een belangrijke bron van calcium. De botdichtheid is overigens niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid calcium. Ook de mate van lichaamsbeweging en de hoeveelheid vitamine D en K heeft invloed op de sterkte van de botten.

Eiwitten en hormonen

Eiwitten uit zuivelproducten geven geen gezondheidsproblemen bij gezonde mensen met een goede nierfunctie. Er zijn dan ook geen duidelijke aanwijzingen voor een ongunstig effect van eiwit in de voeding op het risico van botbreuken. In melk- en zuivelproducten zit naast calcium ook fosfaat dat nodig is voor het handhaven van de calciumbalans. Ook bij een hoog gebruik van eiwit. Hormonen en hormoonachtige stoffen die van nature voorkomen in zuivelproducten worden tijdens de spijsvertering afgebroken door de lever.