Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 april 2005


Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


over de aanbesteding van de zenderexploitatie van de publieke radiozenders


1) Bent u ervan op de hoogte dat de NOS de zenderexploitatie van de publieke fm- en am- radiozenders aanbesteedt en dat deze aanbesteding sluit op 17 mei 2005?


2) Houdt Nozema Services zich voor het medegebruik van haar antennes door concurrenten aan haar wettelijke verplichtingen en hebben die concurrenten een garantie op concrete en tijdige toegang, opdat zij daadwerkelijk kunnen leveren aan de publieke omroep? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, bent u van mening dat Nozema Services zich hiermee een betere concurrentiepositie verschaft in de aanbesteding van de zenderexploitatie van de publieke radiozenders?


3) Herinnert u zich dat u tijdens het Algemeen Overleg van 3 november 2004 heeft aangegeven, dat een constructie zal worden gerealiseerd waarin concurrentievervalsing door de positie van de NOS als aandeelhouder in Nozema wordt uitgesloten? Is die constructie gerealiseerd en zo ja, op welke wijze? Zo nee, bent u het met mij eens dat het feit dat de NOS nog steeds aandeelhouder is van Nozema Services, kan leiden tot concurrentievervalsing, omdat de NOS op deze wijze een belang heeft bij een nieuwe opdracht voor Nozema Services, gelet op de aanstaande privatisering van Nozema en de verkoop van de aandelen van de NOS?


4) Herinnert u zich dat u tijdens het Algemeen Overleg van 3 november 2004 heeft aangegeven dat alle kwesties ten aanzien van deze aanbesteding kunnen worden opgelost voordat de echte bieding begint? Bent u van mening dat alle kwesties zijn opgelost en dat er dus sprake is van een 'level playing field'? Hoe ziet u in dat licht de geschillen die bij de OPTA zijn gestart over medegebruik van Nozema's antennes en de vergoedingen voor dat medegebruik en kunt u verzekeren, dat OPTA voorafgaand aan de afronding van de aanbestedingsprocedure definitieve oordelen heeft uitgesproken in deze geschillen?


5) Verwacht u dat de OPTA de marktanalyse van de markt voor omroepdistributie op tijd afgerond zal hebben, zodat zij op basis van hoofdstuk 6 van de Telecommunicatiewet nog voor het sluiten van de aanbesteding instrumenten kan inzetten om tot een 'level playing field' te komen? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, welke consequenties heeft dat voor de mogelijkheid voor OPTA om gebruik te maken van de instrumenten uit hoofdstuk 6 van de Telecommunicatiewet, nu het gebruik daarvan afhankelijk zou zijn van afronding van de marktanalyse? Bent u bereid om op basis van uw bevoegdheden (art. 3.12 van de Telecommunicatiewet) zelf maatregelen te nemen?


6) Rekent Nozema Services aan het eigen dienstenbedrijf dezelfde prijs voor het medegebruik van de antennes als zij aan concurrenten offreert? Zo ja, is OPTA bevoegd om te controleren of Nozema zich aan die verplichtingen houdt en zal OPTA dat ook doen? Zo nee, waarom niet?


7) Speelt de infrastructuur, die uw ministerie aan Nozema vergoedde in verband met de ombouw van de publieke zendernetten in het kader van zerobase en de bouw van steunzenders voor de publieke omroep, enige rol van betekenis in deze aanbesteding, bijvoorbeeld resulterend in een bevoordeling van Nozema? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen hebt u getroffen om concurrentievervalsing in de aanbesteding door die vergoedingen te voorkomen?


9) Bent u het met mij eens dat deze aanbesteding pas mag plaatsvinden op het moment dat er sprake is van een echt 'level playing field'?


10) Bent u bereid, om een 'level playing field' te garanderen, de NOS te sommeren om de aanbesteding uit te stellen of gaat u voor de sluiting van de bieding ervoor zorgen dat er maatregelen worden genomen? Zo ja, welke maatregelen staan u voor ogen en per wanneer worden deze gerealiseerd?


11) Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, aangezien de aanbesteding al op 17 mei sluit?