Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Veiligheid tunnels op hoger plan

De veiligheid van tunnels in Europa komt geleidelijk op een hoger plan te staan. Dat valt af te leiden uit een onderzoek dat de ANWB samen met de Europese zusterorganisaties heeft gehouden. Opvallend is dat de tunnels van recentere bouwjaren in het algemeen een betere score krijgen. Van de 49 tunnels worden er achttien tunnels beoordeeld als 'zeer goed', veertien kregen het oordeel 'goed' en negen waren 'voldoende'. Vier waren 'slecht' en nog eens vier 'erg slecht'.

De testresultaten, afkomstig van tunnels uit veertien landen, zijn aanzienlijk beter dan die van twee jaar geleden. Wel vallen de resultaten uit Italië tegen; drie van de vijf tunnels worden als 'zeer slecht' beoordeeld. Na jaren van verzet heeft de Italiaanse overheid toestemming verleend om vier publieke tunnels te mogen onderzoeken.. Toestemming om ook 'private' tunnels te onderzoeken is tot op heden uitgebleven.

Bij het onderzoek werden onder meer het tunnelsysteem, de verkeersbewaking, de ventilatie en de veiligheidsvoorzieningen onder de loep genomen.

Er is een Nederlandse tunnel onderzocht. Dat is de gerenoveerde Beneluxtunnel, die als oordeel 'goed' krijgt.

Weliswaar gebeuren er in tunnels minder ongelukken dan op gewone wegen, maar wel hebben ongevallen in tunnels vaak ernstige gevolgen. Daarom is het belangrijk dat bestuurders weten hoe zij bij pech of ongeval moeten handelen. Op anwb.nl staat een lijst met tunneltips.


Noot voor de redactie;