FNV

Akkoord over cao SNS Reaal dekt beleggingsrisico pensioenen af

Bij SNS Reaal is een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao. De risico's voor de werknemers en gepensioneerden bij verzelfstandiging van het pensioenfonds zijn afgedekt.
"Dat wat hét hete hangijzer in tien maanden onderhandelen. We zijn opgelucht dat we dit hebben bereikt ", zegt vakbondsbestuurder Patrick Banis die de leden bij de bank/verzekeraar oproept "volmondig voor" het akkoord te stemmen.

Het voorstel van SNS Reaal om het pensioenfonds te verzelfstandigen leidde tot een hard conflict. De werkgever zou een vaste premie betalen en de werknemers zouden eenzijdig het beleggingsrisico maar moeten opvangen.

In het principeakkoord is afgesproken dat SNS Reaal 105 miljoen euro extra in het fonds stort en vervolgens gedurende vijf jaar een vaste premie van 21,5 procent betaalt. Het bedrijf kan vervolgens niet worden aangesproken op tekorten, maar heeft ook geen recht op overschotten.

"We hebben nu voorkomen dat de werkgever op de pensioenlasten gaat bezuinigen", legt Banis uit.

De cao krijgt een looptijd van 1 juni 2004 tot 1 januari 2006, met een loonsverhoging van 2 procent per 1 juni 2005. In het tweede ziektewetjaar wordt het inkomen volledig aangevuld tot het laatstverdiende loon als de werknemer meewerkt aan zijn reïntegratie of dat niet meer kan worden gevergd.

Hieronder zijn de ledeninfo en de tekst van het principeakkoord op te halen.
Attachments:
info CAO SNS Reaal.DOC
principeakkoord CAO SNS Reaal.DOC