Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Zeshonderd scholen gaan 'samen snel op glas':

OCW ondersteunt vraagbundeling snel internet met extra miljoen

Utrecht, 26 april 2005 - Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur stelt een miljoen euro extra ter beschikking voor breedbandinitiatieven in het onderwijs. Met de nu beschikbare 4,2 miljoen euro krijgen zeven projecten ondersteuning om via openbare aanbestedingen de markt uit te dagen snelle -op glasvezel gebaseerde- netwerkaansluitingen te gaan leveren.

SURFnet en stichting Kennisnet ontwikkelen samen nieuwe breedbanddiensten voor het onderwijs. Scholen kunnen die diensten alleen goed gebruiken met een snelle netwerkaansluiting. Het gezamenlijke project Samen Snel op Glas moet bevorderen dat de markt dergelijke aansluitingen aan scholen gaat bieden tegen acceptabele kosten. In het afgelopen half jaar zijn er zeven kansrijke initiatieven ontwikkeld waarbij meer dan 600 scholen betrokken zijn. De scholen werden hierbij ondersteund door SURFnet en Ict op School. Vier initiatieven zijn specifiek gericht op basisscholen. De overige drie richten zich op hele regio's met alle soorten onderwijs. In die regio's wordt de vraag van de scholen gebundeld met die van andere publieke instellingen zoals gemeenten en het LOFAR-project in Drenthe.

Voor Samen Snel op Glas was 3,2 miljoen euro beschikbaar. Hiermee konden niet alle kansrijke initiatieven worden ondersteund. Staatssecretaris Van der Laan heeft met de extra subsidie van 1 miljoen euro nu alle ingediende projecten mogelijk gemaakt. Het gaat om basisschoolprojecten in Tilburg, Deventer, Leiden en Veendam/Veenkoloniën. De regionale projecten zijn in Zeeland, Limburg en Drenthe/Groningen.

De volgende stap is dat SURFnet namens de samenwerkingsprojecten door middel van aanbestedingen de markt gaat vragen aanbiedingen te doen die passen binnen de budgetten van de scholen. SURFnet heeft hiermee veel ervaring opgedaan in het GigaPort-project. Uiteindelijk doel is dat marktpartijen hierdoor worden gestimuleerd ook andere scholen dergelijke aanbiedingen te gaan doen. Het streven is om eind 2005 de eerste snelle netwerkverbindingen daadwerkelijk te realiseren.

De kennis en ervaring die wordt opgedaan in de verschillende initiatieven is toegankelijk via www.samensnelopglas.nl. Deze website is ingericht om ondersteuning te bieden aan scholen die ook samen een snelle internetverbinding willen organiseren en nog niet in de bovenstaande projecten meedoen. Hier kunnen initiatieven hun vragen kenbaar maken en kennis vergaren.

Nadere informatie is te vinden bij www.samensnelopglas.nl en bij www.surfnetkennisnetproject.nl

Over SURFnet, Kennisnet en Ict op School

SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ruim 150 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl.

Stichting Kennisnet
Kennisnet is dé publieke internetorganisatie van en voor het basis, voortgezet en beroepsonderwijs. Kennisnet levert toegankelijke, educatieve content en onderwijsinformatie voor leerkrachten, leerlingen, ICT-coördinatoren, schoolmanagers en ouders. Daarnaast stimuleert Kennisnet de inzet van ICT in onderwijsprocessen door technische hulpmiddelen en praktische ondersteuning te bieden voor verschillende (innovatieve) leer- en werkvormen. Meer informatie vindt u op www.corporate.kennisnet.nl.

Over het SURFnet/Kennisnet project
SURFnet en Kennisnet hebben hun krachten en kennis gebundeld om onderwijsinstellingen in staat te stellen de mogelijkheden van ICT optimaal te benutten. Hiertoe hebben zij een gezamenlijk programma in het leven geroepen, dat zich richt op het realiseren van alle mogelijke educatieve internettoepassingen, gericht op de praktijk van docent, scholier en student.

Stichting Ict op School
Ict op School (www.ictopschool.NET) is een onafhankelijke stichting die door het stimuleren van samenwerking en kennisuitwisseling scholen voor primair en voortgezet onderwijs in staat wil stellen op effectieve en efficiënte wijze ICT in het onderwijs te integreren. In de rol van procescoördinator en consumentenorganisatie voert Ict op School activiteiten uit die gericht zijn op verbetering van ICT-producten en -diensten voor het onderwijs.