Gemeente Hoogeveen

26 april 2005

College Hoogeveen houdt nog veel onvervulde wensen

Het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen wil de komende jaren vooral afmaken wat de gemeente al in gang heeft gezet. Nieuwe zaken worden alleen indien noodzakelijk opgepakt. Dat stelt het college in de Voorjaarsnota, die als voorstel door de gemeenteraad wordt behandeld.

Het bijstellen van ambities is de rode draad door de Voorjaarsnota. âWe zien dat de gemeenteraad een hoger ambitieniveau heeft dan de gemeente kan behappen,â zegt de wethouder van financiën, Thijs Leistra. âWe komen geld te kort en voldoende personeel. Met wat in gang gezet is, hebben we al veel hooi op de vork.â

Geld voor zes projecten

Wel is er geld voor zes âstrategischeâ projecten, die de raad vorig jaar heeft vastgesteld. Dat zijn huisvesting voorgezet onderwijs, stationsgebied, stadscentrum, Schoonvelde-oost, Centrum-Oost en Nieuwlande. Ook moet er geld vrijgemaakt worden voor het wegennet (groot onderhoud) en beleid voor maatschappelijke ondersteuning (wettelijke verplichting).

Voor een aantal andere strategische projecten is nog niet voldoende geld beschikbaar. Dat zijn met name revitalisering De Wieken en ontwikkeling bibliotheek. Aan de revitalisering van De Wieken geeft de gemeente een eerste aanzet met geld voor het opknappen van het wegennet (ca. ⬠3 miljoen) en de riolering. De bibliotheek vraagt een structurele verhoging van de gemeentelijke bijdrage met ⬠187.000. Hiertoe ziet het college nog geen mogelijkheid.

Ook voor andere zaken die de gemeenteraad hoog op de agenda heeft staan, wordt realisatie moeilijk. Het college wil daarover met de raad in gesprek. Het gaat bijvoorbeeld om het saneren van de industriehaven (⬠2,1 miljoen) en de herinrichting van het Oude Diep tussen De Weide en Fluitenberg (ca. ⬠0,5 miljoen).

Vernieuwing

Los van geld is er een aantal vernieuwende ontwikkelingen bij de gemeente. De dienstverlening wordt momenteel verbeterd door de Gemeentewinkel te ontwikkelen en door meer wijk- en dorpsgericht te werken. Daarnaast werkt de gemeente zakelijker. Het doel is maximale prestaties tegen minimale kosten. Voorbeelden zijn de verzelfstandiging van de reinigingsdiensten Emmen, Coevorden en Hoogeveen, en de nieuwe Milieustraatregels. Verder kijkt de gemeente kritisch naar de verantwoordelijkheden van zichzelf en de inwoners. Leistra: âDe inwoners zullen meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Het is niet terecht dat voor het oplossen van allerlei problemen men eerst naar de overheid kijkt.â

Wat bereikt?

De Voorjaarsnota laat ook zien wat de gemeente in de afgelopen collegeperiode heeft gerealiseerd en in gang gezet. De lijst varieert van wijkontwikkeling Krakeel en bedrijventerrein Buitenvaart tot de opening van de Milieustraat en het Zorgloket.

De jaarlijkse Voorjaarsnota beschrijft het beleid in grote lijnen voor de komende vier jaren. Dit gebeurt op basis van negen programmaâs, zoals Hoogeveen Werkt en Hoogeveen Ontwikkelt. De nota is uitgangspunt voor de jaarlijkse meerjarenbegroting, die de raad in het najaar vaststelt. De behandeling van de Voorjaarsnota is op 9, 10 en 12 mei door de raadscommissies en op 2 juni door de gemeenteraad.
---