Gemeente Westerveld

26-4-2005
Roekenoverlast op de Brink in Dwingeloo

Het langdurig weren van de roeken op de overlast locatie op de brink in Dwingeloo heeft succes gehad. Hiervoor is gebruik gemaakt van o.a. een alarmpistool. Ook hangen bollen van stof met de waarschuwingskleuren geel en zwart in de bomen. Daarnaast zijn de in aanbouw zijnde nesten in de tweede helft van maart en begin april direct verwijderd.

Beheerlocatie
De roekennesten, afkomstig van de Brink, zijn in het najaar van 2004 in de bomen van het bosje aan de Dwingelerstroom bevestigd. Tot nu toe zijn ze niet gebruikt door de roeken. Wel hebben de roeken een aantal malen de locatie vanuit de lucht bekeken, maar niet goed genoeg bevonden om te gaan broeden.

Vermoedelijke nieuwe locaties
Zoals het nu lijkt zijn de roeken uit Dwingeloo, verhuisd naar Lhee en Diever. Hier geven de roeken enige overlast. Omdat deze roeken eieren hebben en in vele gevallen al broeden mogen ze volgens de wet niet meer worden geweerd. De gemeente zal in het najaar van 2005, naar aanleiding van de bevindingen van de vijf deelnemende gemeenten en de resultaten van het monitoren door studenten van de Universiteit van Utrecht, de roeken mogelijk opnieuw gaan weren.

Foerageren
De komende periode (mei tot november) zal worden gekeken waar de roeken vanuit de verschillende locaties, hun voedsel weg halen. Naar aanleiding van deze informatie zullen nieuwe beheerlocaties worden ingericht.

Verdere handelingen
Na het evaluerende overleg tussen de deelnemende gemeenten, zal in november 2005 een begin gemaakt worden met het verplaatsen van meerdere roekenoverlast locaties. Hoe, waar en wanneer dit gaat gebeuren zal worden gepubliceerd of middels een voorlichting kenbaar worden gemaakt.

Informatie
Als burgers mee willen werken om het roekenprobleem op te lossen, kunnen zij contact opnemen met Jac Postma van de afdeling Inrichting en Beheer Openbare Ruimte. Zijn telefoonnummer is (0521) 349436 en/of e-mail j.postma@gemeentewesterveld.nl.