ZORGVERZEKERAAR VGZ
http://www.vgz.nl

Ooit patiënt, loop ik nu de Zevenheuvelen

VGZ en Sint Maartenskliniek begeleiden dertig patiënten in sportieve prestatie

Zorgverzekeraar VGZ en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen zijn gestart met een bijzonder project. Dertig ex-patiënten worden onder deskundige begeleiding van het Sport Medisch Centrum (SMC) van de Sint Maartenskliniek klaargestoomd om op 15 november de vermaarde Zevenheuvelenloop (15 km) te rennen. VGZ financiert het project.

Alle deelnemers zijn de afgelopen twee jaar in behandeling geweest bij de Sint Maartenskliniek, een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in orthopaedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Er zijn drie teams samengesteld: een knie-rugteam, een hart-team en een overgewicht-plusteam. Het Knie-Rugteam bestaat uit patiënten die de afgelopen twee jaar bij de Sint Maartenskliniek onder behandeling zijn geweest voor knie en/of rugklachten. Het Hartteam wordt gevormd door ex-hartpatienten die bijvoorbeeld hartritmestoornissen hebben gehad of gerevalideerd hebben na een hartaanval. Het Overgewicht-plus-team bestaat uit mensen met overgewicht die daarnaast ook andere klachten hebben, bijvoorbeeld spier- en gewrichtsklachten of revalideren na een ingrijpende ziekte. De sportarts van het SMC Maartenskliniek heeft bij alle deelnemers een intake verricht. Aansluitend is voor alle dertig deelnemers een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld. Het is uiteraard de bedoeling dat de deelnemers zich hieraan strikt houden. Daarnaast is er een wekelijkse gezamenlijke trainingssessie. De mensen met overgewicht krijgen bovendien extra begeleiding van een diëtiste.

De komende zes maanden zullen de teams hard aan de slag moeten om zich mentaal en vooral fysiek voor te bereiden op het lopen van de vijftien heuvelachtige kilometers rond Nijmegen.

De bedoeling van het initiatief van VGZ en Sint Maartenskliniek is laten zien dat het ook vanuit een moeilijke uitgangspositie mogelijk is de eigen fysieke gezondheid aanmerkelijk te verbeteren. Een goed voorbeeld, stimulans en goede begeleiding kan net de prikkel zijn om meer mensen in beweging te krijgen zodat nieuwe gezondheidsklachten zoveel mogelijk voorkomen worden. VGZ heeft hiermee eerder ervaring opgedaan door deelname in het project 'Je Echte Leeftijd'. Daarnaast draait VGZ op dit moment een succesvol project in Tilburg voor mensen met extreem overgewicht en diabetes. Ook de Sint Maartenskliniek is actief op het gebied van preventie van gezondheidsklachten door het stimuleren van bewegen. Zo begeleidt zij kinderen met overgewicht en heeft zij speciale trainingsprogramma's voor mensen met aandoeningen aan het bewegingssysteem zoals reumapatiënten.


---

Noot voor de redactie: