Gemeente Tilburg

26-4-2005
Verzelfstandiging van Textielmuseum en Historisch archief

Het Nederlands Textielmuseum en Historisch archief Tilburg zijn op dit moment onderdeel van de gemeente Tilburg. Het college heeft nu, ter voorbereiding van de latere, definitieve besluitvorming, opdracht geeft om een voorstel uit te werken over de verzelfstandigde organisatievorm van beide instellingen. Deze zou per 1 januari 2007 moeten ingaan.

Al in 2002, bij de start van het project Museum in Bedrijf is besloten dat een verdere verzelfstandiging van het Textielmuseum in 2006 tot de mogelijkheden zou behoren. Een verzelfstandiging past ook in de ontwikkelingen die vele musea in het land doormaken. In veel steden wordt momenteel gewerkt aan een verzelfstandiging van de gemeentemusea resp. Rijksmusea. Het exploiteren van een museum wordt steeds vaker niet als een kerntaak van de overheid beschouwt. Een verzelfstandigde positie stelt een museum beter in staat om haar eigen positie en verantwoordelijkheid vorm te geven.
Ook ten aanzien van het archief zijn er redenen om over verzelfstandiging na te denken. Het regionaal Archief Tilburg is al lang geen archief meer van Tilburg alleen. Het heeft uitgebreide dienstverleningsovereenkomsten met 12 gemeenten in de regio. Een constructie die op iets meer afstand staat van de gemeente Tilburg past hier beter bij.
Wethouder Backx: Essentieel is dat de opgebouwde rechten en plichten voor de zittende medewerkers behouden blijven. Gezien het grote belang van het Textielmuseum en het Archief voor onze stad, zal de betrokkenheid en positie van de gemeente in de nieuwe organisatie groot zijn.

Belangrijke aspecten bij een verzelfstandiging zijn het personeel, de rechtsvorm, collecties en gebouwen.

Personeel
De personeelsleden van de nieuwe organisatie zullen in dienst treden van een stichting. Welke CAO het beste past voor de totale organisatie moet nog worden onderzocht. Uitgangspunt daarbij zal zijn dat de opgebouwde rechten en plichten voor de zittende medewerkers behouden blijven. De positie van de gemeentearchivaris is een bijzondere. Een en ander is vastgelegd in de Archiefwet.

Collecties
De huidige collecties van het Nederlands Textielmuseum blijven in eigendom van gemeente. Nieuwe aankopen / nieuw verworven bezit worden in principe bijgeschreven bij de gemeentelijke collectie.

Gebouwen
De gebouwen van het Textielmuseum (Rijksmonument) maken als het ware deel uit van de collectie. Dat geldt ook voor de Rijksmonumentale gebouwen waar nu het Factorium (voorheen de Tilburgse Dans en Muziekschool (TDMS)) in is gehuisvest en waar na vertrek van deze huurder gedeeltes voor het Textielmuseum beschikbaar komen. Deze gebouwen met een Rijksmonumentstatus en van groot belang voor het cultureel erfgoed van Tilburg blijven in eigendom van de gemeente en worden gehuurd door de nieuw te vormen rechtspersoon.

Besluitvorming
Voor het vervreemden van een organisatieonderdeel moet conform de Wet op de Ondernemingsraden advies worden uitgebracht door de OR. Bij het definitief te nemen besluit tot verzelfstandiging wordt de OR te zijner tijd betrokken. Het college zal een definitief besluit nemen aan de hand van de terugkoppeling van de bespreking door de raad(scommissie) en het advies van de OR.