Provincie Utrecht

Persbericht

Plan voor behoud kwaliteiten Stichtse Lustwarande

26-4-2005
De Stichtse Lustwarande is een lint van landgoederen en vroegere buitenplaatsen, dat zich als een kralensnoer slingert langs de provinciale weg van de Bilt tot aan Rhenen. Het is een gebied met specifieke kwaliteiten - cultuur, landschap en natuur - die de provincie zo veel mogelijk wil beschermen en waar mogelijk herstellen of versterken. Hoe zij dat wil doen staat in het Uitvoeringsprogramma 2005 Project Stichtse Lustwarande, dat vandaag door gedeputeerde staten is aangenomen.

Uitgangspunt hierbij is het credo: `behoud door ontwikkeling'. Dat betekent behoud van cultuurhistorische identiteit van een gebied door sturing te geven aan nieuwe ontwikkelingen (sloop- en bouwprojecten, natuur- en landschapsontwikkeling, functieveranderingen). Uiteindelijk moeten de `Stichtse' inrichtingsprincipes doorwerken in concrete ruimtelijke ontwikkelingen bij gemeenten en bij bouwprojecten. Met dit project wil de provincie dus niet het gebied `op slot' zetten om de cultuurhistorie te bewaren, maar juist meeliften met nieuwe ontwikkelingen. "Door het uitvoeren van voorbeeldprojecten kunnen we laten zien wat kenmerkend is voor de Stichtse Lustwarande en hoe je `Stichtse' inrichtingsprincipes toepast in ontwikkelingsprojecten", aldus gedeputeerde Joop Binnekamp.

Aanpak Dorpsplein Doorn
Een van die voorbeeldprojecten betreft de aanpak van het dorpsplein in Doorn, inclusief de problematische verkeerssituatie. In Doorn wordt op dit moment gebouwd aan een nieuw cultuurhuis, naast het huidige gemeentehuis. Rond het nieuwe cultuurhuis ontstaat door sloop van de bestaande bebouwing extra ruimte op het huidige dorpsplein. De inrichting van dit nieuwe dorpsplein krijgt een groen, `Stichts' karakter, aansluitend bij het nabijgelegen Huis Doorn. Bij de inrichting van het plein wordt ook de mogelijkheid onderzocht om de N225 aan te passen aan de nieuwe gebruiksfuncties. Volgens planning is het definitieve ontwerp klaar in september 2005. Voor de uitvoering van het ontwerp heeft de gemeente 360.000 euro beschikbaar Vanuit het project Stichtse Lustwarande wordt in 2005 een bedrag van 150.000 euro gereserveerd en in 2006 nog eens 150.000 euro. Uitvoering kan starten eind 2005, uiteindelijke realisatie wordt verwacht begin 2006.

Laatst gewijzigd op 04/26/2005 01:12:00 PM. Paginabeheer: Hans.Veld@provincie-utrecht.nl