Provincie Utrecht

Persbericht

Provincies dringen bij staatssecretaris aan op financiële middelen voor dijkringen

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincies Utrecht en Gelderland

26-4-2005
De dijken langs de randmeren en Eem moeten in 2010 voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Bij toetsing is gebleken dat de dijkringen 45 (Gelderse Vallei bij de zuidelijke Randmeren) en 46 (Eempolder) niet aan de veiligheidsnorm voldoen. Door beheerders en provincies wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van maatregelen die nodig zijn om de veiligheid tegen overstromingen te kunnen garanderen. Belangrijke voorwaarde is dat het rijk hiervoor geld beschikbaar stelt. Hiervoor is tot op heden geen garantie. Daarom hebben de provincies Utrecht en Gelderland in een brief aan staatssecretaris Schultz van Haegen aangedrongen op het tijdig beschikbaar stellen van de benodigde middelen, zodat de veiligheid van beide dijkringen in 2010 gewaarborgd is.

In april 2002 is de Wet op de waterkering gewijzigd. Toen is vastgesteld dat de randmeren en de Eem hetzelfde gevaar opleveren voor overstroming als het IJsselmeer. Daarom moeten de dijken langs deze wateren voldoen aan strengere normen dan voorheen. Met het rijk is de afspraak gemaakt dat deze waterkeringen uiterlijk in 2010 zullen voldoen aan de gestelde eisen.

Volgens de wet moeten waterkeringen iedere vijf jaar getoetst worden aan de veiligheidsnormen. Met veiligheidsverslagen van de dijkringen 45 en 46 brengen gedeputeerde staten van Utrecht en Gelderland gezamenlijk verslag uit aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over de waterstaatkundige toestand van beide dijkringen. De Grebbedijk, die in het zuiden dijkring 45 beschermt tegen overstromingen vanuit de Nederrijn, voldoet geheel aan de norm. De waterkering in het noordelijke deel van dijkring 45 en 46 voldoen grotendeels niet aan de nieuwe eisen. Daardoor kan veiligheid tegen overstromingen vanuit de Eem en het Eemmeer niet worden gegarandeerd tot de dijkversterking is gerealiseerd.

Laatst gewijzigd op 04/26/2005 01:10:20 PM. Paginabeheer: Hans.Veld@provincie-utrecht.nl