Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-51

Den Haag, 26 april 2005

Massale actie belwinkels door Belastingdienst en FIOD-ECD

De Belastingdienst en FIOD-ECD hebben maandag 25 april een gecombineerde controle-actie uitgevoerd bij 217 belwinkels door het hele land. Tijdens de controles bestond bij 70 belwinkels het vermoeden van fiscale onregelmatigheden en zijn de computers in beslag genomen. De actie vond plaats in het kader van de bestrijding van vrijplaatsen. De fiscus zette bijna 400 medewerkers in. Staatssecretaris Wijn is tevreden over het resultaat van de actie: "Schandalig dat in deze sector zoveel bedrijven de fiscus misleiden en mogelijk met speciale software omzet zwart boeken. Aanpakken dus!"

Bij de belwinkels werd ter plekke de boekhouding gecontroleerd door de Belastingdienst. Als hierbij het vermoeden ontstond dat er strafbare feiten waren gepleegd, werd de computerapparatuur van de belwinkel door de FIOD-ECD in beslag genomen en naar een laboratorium gebracht voor digitaal sporenonderzoek.

Naast de administratie werd gecontroleerd op de aanwezigheid van zogenaamde 'afroomsoftware'. Hiermee kunnen inkomsten buiten de boekhouding worden gehouden. Dit is strafbaar. Na controle zijn de computers weer teruggebracht. Er volgt nader onderzoek van de Belastingdienst en de FIOD-ECD onder leiding van het Functioneel Parket.

De actie vloeit voort uit het plan van aanpak voor vrijplaatsen dat staatssecretaris Wijn van Financiën vorig jaar zomer naar de Tweede Kamer stuurde. Hierin worden naast belwinkels bijvoorbeeld ook woonwagencentra en illegale casino's als vrijplaats benoemd.