Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


26 april 2005


Onderwerp: Ouders actief informeren over softdruggebruik van minderjarige kinderen.


De politie van het team Groenlo/Lichtenvoorde gaat voortaan ouders van minderjarige jongeren informeren wanneer hun kids worden betrapt op het gebruik van wiet. Dit is het resultaat van overleg tussen de politie en hulpverlening naar aanleiding van een reeds lopend politieonderzoek naar druggebruik onder jongeren in Lichtenvoorde.
Een 18-jarige jongeman uit die plaats is aangehouden en wordt ervan verdacht op grote schaal speed en andere softdrugs aan plaatsgenoten te hebben verkocht.


Ouders informeren over het softdruggebruik van hun minderjarige kind zodat men thuis de gevolgen ervan bespreekbaar maakt. De politie kiest voor deze werkwijze na een politie-onderzoek onder sofdrugsgebruikers in Lichtenvoorde. Ook de landelijke berichtgeving, dat het gebruik van nederwiet de verslaving in de hand werkt moet de gebruiker en directe omgeving wakker schudden.


Aanleiding voor het politieonderzoek waren signalen over hinderlijke gedragingen van jongeren op straat. Verder kreeg de politie ook meldingen over overlast op de plaatselijke hangplekken. Na een inventariserend onderzoek bleek, dat het merendeel van de klachten veroorzaakt werd door jongeren die softdrugs gebruikten. Vaak waren zij onder invloed van deze stoffen en waren zij erg luidruchtig, reageerden zij vervelend en pleegden zij allerhande kleine vernielingen.


De vermoedelijke dealer werd aangehouden en is na geleiding voor de Rechter-commissaris in Zutphen in bewaring gesteld. Met hem werden nog 15 plaatsgenoten verhoord. De laatste categorie voor het gebruik van drugs op de openbare weg. In alle gevallen werden de ouders van deze minderjarige jongeren geïnformeerd.


Ook werd er contact gelegd met de jeugdhulpverlening zodat jongeren daar meer inzicht kunnen krijgen in de nadelige gevolgen van hun softdruggebruik. Verder gaat de politie voortaan ouders van softdruggebruikende jongeren informeren over het gedrag en het gebruik van hun minderjarige zoon of dochter. De politie hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan de veiligheid èn de volksgezondheid.


Einde bericht


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52

---- --