Ingezonden persbericht


ASTRON´s IBM BlueGene systeem Europa's snelste supercomputer

Amsterdam, 26 april 2005 - Het IBM BlueGene systeem dat minister Maria van der Hoeven vandaag in Groningen in gebruik zal nemen, is met een LINPACK benchmark score van 27.4 Teraflops de snelste supercomputer van Europa. De computer zal worden ingezet voor de nieuwe radiotelescoop van ASTRON (stichting ASTronomisch Onderzoek in Nederland).

De volgende Top500 lijst van supercomputers zal in juni 2005 worden gepubliceerd, maar als deze vandaag bekend zal worden gemaakt, zou het IBM BlueGene systeem in Groningen op de vierde plaats staan en daarmee de snelste supercomputer in Europa zijn.

Met LOFAR hoopt ASTRON 13 miljard jaar terug in de tijd te kijken en het begin van de vroegste sterren en sterrenstelsels te bestuderen die vlak na de Oerknal zijn ontstaan. De telescoop bestaat, in tegenstelling tot conventionele antenne-telescopen die grote parabolische schotelantennes gebruiken, uit de gecombineerde signalen van tienduizenden eenvoudige ontvangers. Deze ontvangers staan opgesteld in Nederland en Noord-Duitsland.

De antennes van LOFAR zijn via glasvezels verbonden met de IBM BlueGene installatie die in het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen staat. De computer zal de enorme hoeveelheid binnenkomende data van de antennes met circa 800 Gigabit per seconde verwerken. Dit komt overeen met het verzenden van 800 volbeschreven cd´s of 20 dvd´s per seconde.

De IBM BlueGene computer van ASTRON bevat ruim 12.000 processoren. Het systeem heeft een oppervlakte van 6m2 en een energieverbruik van 150 KW, een fractie van wat voorheen gebruikelijk was voor supercomputers.

Over ASTRON
ASTRON, de Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland, bedenkt en maakt instrumenten waarmee wetenschappers baanbrekende ontdekkingen doen. ASTRON is beheerder van de Radiotelescoop in Westerbork en bedenker en uitvoerder van LOFAR; het grootste sensornetwerk ter wereld met toepassingen in de geofysica, astronomie en de landbouw. Het technisch laboratorium van ASTRON ontwikkelt en vervaardigt hoogtechnologische instrumentatie voor optische telescopen, radiotelescopen, en zelfs ruimtetelescopen.

Over IBM
Als 's werelds grootste en meest innovatieve ICT bedrijf biedt IBM oplossingen aan ondernemingen om innovatie, efficiency en effectiviteit te realiseren. Samen met haar Business Partners biedt IBM geïntegreerde, flexibele oplossingen; zakelijk advies, technologie-ontwerp, trainingen en een compleet scala aan computerapparatuur, programmatuur en bijbehorende diensten.

Voor meer informatie

Joop van der Donk
ASTRON
0521 59 51 20
Donk@ASTRON.nl

Etta Pouw
IBM Nederland
06-22569972
Etta_Pouw@nl.ibm.com