Socialistische Partij

Raad van Europa veroordeelt Amerika hard

26-04-2005 * Ongewoon scherp en eensgezind heeft de parlementaire assemblee van de Raad van Europa vandaag Amerika veroordeeld wegens zijn behandeling van gevangenen uit de oorlog tegen het terrorisme.

Volgens de assemblee, bijeen in Straatsburg, "verraadt de regering van de Verenigde Staten haar eigen hoogste principes" door "het internationaal recht te schenden, met name de mensenrechten en het humanitair recht". Vanuit alle landen en politieke groeperingen werd schande gesproken over het Amerikaanse gevangenkamp in Guantanamo op Cuba, waar honderden mensen uit meer dan 30 landen volstrekt rechteloos opgesloten zitten en permanent vernederd en soms gemarteld worden.

PvdA-senator Erik Jurgens kreeg steun voor zijn oproep het Amerikaanse Congres tot een dialoog uit te nodigen. SP-senator Tiny Kox vroeg de leden van de assemblee het debat ook in de nationale parlementen voort te zetten teneinde meer druk op de Amerikaanse regering uit te oefenen.

De assemblee stelde vast dat de Amerikaanse schendingen van het internationaal recht zich niet verdragen met de plichten die de Verenigde Staten hebben vanwege hun waarnemerstatus bij de Raad van Europa. Ook vanuit Canada, eveneens waarnemer in Straatsburg, kwam harde kritiek op de Amerikaanse regering. Over zes maanden bespreekt de assemblee de ontwikkelingen.