Gemeente Wijk bij Duurstede

Luilak: waarschuwing van politie

In de nacht voor Koninginnedag vindt in verschillende gemeenten de traditionele luilak plaats. Met name jeugdigen willen dan een hoop lawaai produceren. Vroeger ging dat veelal door met een fiets, met daarachter een reeks blikken gebonden, door het dorp te rijden. Gaandeweg heeft de fiets steeds meer plaats gemaakt voor de bromfiets en zelfs crossmotoren en dergelijke.

Politiecontrole
Dit zogenaamde luilakken is formeel niet toegestaan. De politie treedt op tegen overtreders vanwege de hinder en het gevaar door bepaalde voertuigen. Als bijvoorbeeld bromfietsbestuurders ervoor kiezen in de vroege ochtend rond te gaan rijden, moet het voertuig dus voorzien zijn van een geldige verzekering, plaatje en voldoen aan alle overige geldende (technische) eisen. Vanzelfsprekend moet de bestuurder en de eventueel meegevoerde passagier een deugdelijke helm dragen. Het gebruik van alcohol wordt uiteraard ook niet getolereerd.

Boetes
Als een overtreding wordt geconstateerd, dan volgt een bekeuring of proces-verbaal. In dat laatste geval wordt de zaak dan aan het Openbaar Ministerie overgedragen voor behandeling bij de rechter.

Ter indicatie:
0M rijden zonder bromfietscertificaat: EUR 65
0M rijden zonder helm: EUR 55
0M onnodig geluid maken: EUR 95
0M alcohol gebruik als bestuurder: proces-verbaal 0M geen geldige verzekering: proces-verbaal
0M openlijke geweldpleging: proces-verbaal
0M vernieling: proces-verbaal
0M brandstichting: proces-verbaal.

Ouders
Treft de politie in de nacht minderjarige overtreders of verdachten aan, dan kunnen de ouders rekenen op een nachtelijk politiebezoek of de mededeling om hun kind op te halen bij het politiebureau. De politie doet bij deze dan ook een beroep op ouders om de verrichtingen van de kinderen in deze nacht in de gaten te houden.

Daarnaast worden inwoners verzocht de politie te bellen als ze zien dat overtredingen worden begaan, vernielingen worden gepleegd of agressief gedrag wordt vertoond. In geval van het zien van vernieling (zgn. `heterdaad')en agressief gedrag e.d. kan dat via 112.

Geplaatst op: 26-04-2005 14:19:06