Gemeente Arnhem

Arnhem schoont haven en kade op
Binnenkort wordt er in de haven van Arnhem met een handhavingsactie gestart. Vaartuigen die op grond van de nieuwe haven- en kadeverordening geen ontheffing hebben moeten vertrekken. De ruimte in de haven is erg schaars. De opschoningsactie is er dan ook op gericht om orde in de haven te brengen. Met deze actie werkt de gemeente aan een mooier, schoner en veiliger haven.

De afgelopen jaren is er op diverse locaties van de haven en kade van Arnhem een wildgroei ontstaan van vaartuigen die er eigenlijk niet thuis horen. Het almaar toenemende aantal van deze vaartuigen is een ongewenste ontwikkeling. De oude haven- en kadeverordening bood echter onvoldoende mogelijkheden om hiertegen op te treden.

Nieuwe verordening
Op 17 februari 2005 is de nieuwe haven- en kadeverordening in werking getreden. Op grond van deze verordening is het verboden zonder een ontheffing gebruik te maken van de haven en kade. Deze ontheffing kan geweigerd worden als de orde, de veiligheid, de volksgezondheid, het milieu en het stadsschoon in gevaar komt of als het in strijd is met het bestemmingsplan. Belangrijk uitgangspunt bij het opstellen van de verordening is ook geweest dat er een halt kan worden toegeroepen aan vaartuigen die zich in een verwaarloosde staat van onderhoud bevinden. De nieuwe haven- en kadeverordening biedt daarmee betere mogelijkheden om handhavend op te treden tegen ongewenste vaartuigen.

Aanschrijving
Op korte termijn wordt met de handhavingsactie gestart. De (vermoedelijke) eigenaren van de vaartuigen die niet in aanmerking komen voor een ontheffing worden schriftelijk op de hoogte gebracht. In de brief wordt uitleg gegeven waarom er geen ontheffing wordt verleend en wordt de eigenaar verzocht het betreffende vaartuig te verwijderen. Vanzelfsprekend wordt hiervoor een redelijke termijn gegeven. Voldoet de eigenaar niet aan het verzoek het vaartuig te verwijderen, dan kan de gemeente in het uiterste geval een bestuursdwang toepassen. Het vaartuig wordt dan op kosten van de eigenaar verwijderd.

Watergebonden activiteit
De haven en de kade zijn primair bedoeld voor komende en gaande vaartuigen. Daarnaast is er ruimte voor bedrijfsmatige activiteiten. Vaartuigen mogen in beginsel niet langer dan een aaneengesloten periode van 6 maanden een ligplaats innemen. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen wordt aan een vaartuig een ontheffing verleend om langer dan de genoemde periode een ligplaats te mogen innemen. Het moet dan gaan om het innemen van een ligplaats met een vaartuig waarmee een watergebonden activiteit wordt uitgevoerd. Overige vaartuigen horen thuis in een jachthaven of in een haven buiten de gemeente Arnhem die speciaal is ingericht om langdurig een ligplaats in te nemen.
Aan vaartuigen die wel voldoen aan de gestelde criteria van de haven- en kadeverordening, wordt een ontheffing verleend. De handhavingsactie in niet gericht op woonboten.