Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten uit de raadsvergadering van april

Eerste onderzoek Rekenkamer afgerond

BARENDRECHT (dinsdag 26 april 2005) - Directeur Mul van de Barendrechtse Rekenkamer heeft gisteren tijdens de Barendrechtse raadsvergadering het eerste rapport van deze nieuwe onderzoeksinstantie gepresenteerd. Het rapport met als titel 'Wijken van eigen bodem' is een onderzoek naar de bestuurlijke realisatie van de grondexploitatie Carnisselande.

In het rapport concludeert de Rekenkamer dat de doelen worden gehaald en dat er tot op heden sprake is van een positief financieel saldo. Wel worden er negen aanbevelingen gedaan. De meeste van die aanbevelingen zijn inmiddels door het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders of door de uitvoeringsorganisatie OMMIJ (Ontwikkelingsmaatschappij Midden-IJsselmonde) overgenomen. In de loop van mei zal het rapport van de Rekenkamer Barendrecht nog in commissieverband en uiteindelijk ook in de gemeenteraad worden besproken. Later dit jaar zal de Barendrechtse Rekenkamer overigens een nieuw onderzoek starten. Welk onderwerp dan onder de loep wordt genomen is nu nog niet bekend.

Vrijwilligerswerk en Ouderennota
Andere punten die gisteravond tijdens de raadsvergadering aan de orde kwamen waren het Vrijwilligerswerkbeleid en het Ouderenbeleid. Ten aanzien van het vrijwilligerswerk ging de raad unaniem akkoord met een nieuw beleidsplan. De belangrijkste doelstelling is daarbij het bevorderen en behouden van vrijwilligerswerk in Barendrecht. De Vrijwilligersvacaturebank zal de komende jaren worden omgevormd tot een centrale plek waar vrijwilligers en organisaties terecht kunnen voor advies en bemiddeling. Wethouder Ett Schoehuizen typeert vrijwilligerswerk als 'hoeksteen en smeerolie van de samenleving'. Hij vindt het dan ook van groot belang dat het vrijwilligerswerk de aandacht krijgt die het verdient. Overigens wordt er met de uitvoering van het nieuwe beleidsplan nog gewacht tot na de takendiscussie van deze zomer. Dan worden alle gemeentelijke taken en het daarbij horende gewenste kwaliteitsniveau tegen elkaar afgewogen, waarbij ook duidelijk wordt in welke zaken wel en welke zaken de komende jaren niet wordt geïnvesteerd. Een zelfde voorbehoud werd gemaakt ten aanzien van de nieuwe Ouderennota, die inhoudelijk door alle fracties akkoord werd bevonden. De Ouderennota stelt voor de jaren 2005 - 2008 de volgende hoofddoelen: . WONEN: Er moeten in Barendrecht genoeg geschikte woningen voor ouderen zijn zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. . WELZIJN: Er moeten voorzieningen worden gecreëerd (bijv. woonzorgcirkels) die het mogelijk maken dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en dat zorg eventueel uitgesteld kan worden. . ZORG: De gemeente stelt zich ten doel dat er binnen Barendrecht voldoende aanbod aan zorg is.

Jeugdgezondheidszorg
Tijdens de raadsvergadering werd ook nog inhoudelijk gesproken over de ontwikkeling van de jeugdgezondheidszorg in de regio Rotterdam. Met uitzondering van de SGP/ChristenUnie waren alle fracties akkoord met het regionale plan, dat voorziet in een integrale afstemming van de jeugdzorg voor de leeftijdscategorieën 0 tot 4 en 4 tot 19 jaar. Top op heden zijn die leeftijdscategorieën namelijk nog gesplitst. Wethouder Schoehuizen gaf aan dat de Jeugdgezondheidszorg in het plan hoe dan ook centraal staat: ,,Bij de uitvoering van het plan moeten we waken voor allerlei bureaucratische afspraken en regelingen. Het gaat om het belang en het welzijn van onze jeugd.''

Z.O.Z.
Brief Dirk Vermaat
In de raadsvergadering werd ook kort stilgestaan bij de open brief van Dirk Vermaat aan de gemeenteraad. Vermaat schrijft in de brief dat hij zich niet kan vinden in Jan van Belzen als beoogde nieuwe burgemeester van Barendrecht. Gisteravond heeft de Barendrechtse gemeenteraad unaniem afstand genomen van de brief en ook bleek er bij de diverse fracties geen behoefte om deze zaak opnieuw te agenderen.

Noot voor de pers,