Gemeente Utrecht

Eén jaar uitvoering Wet Werk en Bijstand: afbouw ID-banen gaat goed, aan het werk helpen van mensen met uitkering verloopt moeizaam

Na één jaar uitvoering van de Wet Werk en Bijstand is de balans opgemaakt. Er zijn goede en minder goede resultaten. Zo gaat het goed met de afbouw van ID-banen. Werkgevers hebben veel ID-banen - met subsidie van gemeente en rijk - regulier gemaakt. Voor een flink aantal ID-ers, die niet bij de huidige werkgever kunnen blijven, is een andere baan gevonden. Voor de mensen waarbij dat nog niet is gelukt gaat de gemeente op andere manieren voorkomen dat zij terugvallen in een uitkering. Hier staat tegenover dat het vinden van een baan (al dan niet gesubsidieerd) voor mensen met een bijstandsuitkering moeizamer gaat dan verwacht. In 2004 hebben 488 mensen een baan gevonden; zij hoeven niet langer een beroep op een uitkering te doen.

De Wet Werk en Bijstand ging op 1 januari 2004 in. De resultaten van de uitvoering van het Meerjarig Beleidsplan Wet Werk en Bijstand van 1 januari 2004 tot 1 januari 2005 zijn nu bekend. Er is gekeken hoe het staat met de afbouw van ID-banen en Wet Inschakeling Werkzoekenden (Wiw) -dienstbetrekkingen, het vinden van banen voor mensen met een uitkering (reïntegratie) en de financiële stand van zaken. Prioriteiten van het beleidsplan zijn: mensen aan werk helpen, voorkomen dat mensen met een gesubsidieerde baan (waaronder ID-ers) terugvallen in een uitkering, investeren in jongeren en een verantwoord armoedebeleid.

De ID-regeling en de Wiw zijn per 1 januari 2004 afgeschaft. Bovendien heeft het rijk enorm bezuinigd op de reïntegratiebudgetten voor de Wet Werk en Bijstand. De gemeente doet er alles aan om te zorgen dat mensen aan het werk blijven. Per 1 januari 2004 is in Utrecht een nieuw stelsel van gesubsidieerde banen (zogenaamde opstap- en vangnetbanen) ingegaan. Voor ID-ers geldt tot 1 juli 2005 een overgangsregeling.

Afbouw van ID-banen
In Utrecht waren per 1 januari 2004 1865 ID-ers en Wiw-werknemers aan het werk. Verwacht werd dat er op 1 januari 2005 in Utrecht nog 1777 ID-ers en Wiw-werknemers zouden zijn. Dat blijken er 436 minder te zijn, namelijk 1341.

Gemeente en rijk hebben werkgevers het afgelopen jaar subsidies gegeven om ID-banen regulier te maken. Het is goed nieuws dat er dank zij deze subsidies 397 ID-ers in een reguliere baan kunnen doorwerken. Daarnaast geldt voor ongeveer 250 mensen dat hun huidige baan per 1 juli 2005 overgaat in een nieuwe gesubsidieerde baan (bij dezelfde werkgever).Voor de overige ID-ers wordt op dit moment naar een andere (al dan niet gesubsidieerde) baan gezocht. Voor 87 mensen is dat al gelukt. Voor de anderen kost het meer tijd. Voor 583 ID-ers heeft de gemeente noodhulp gegeven om te zorgen dat zij in de tussentijd niet ontslagen worden. Ook is aan werkgevers aangeboden om de werknemers tot 31 december 2005 met verlenging van de huidige ID-subsidie in dienst te houden.

Banen voor mensen met een uitkering (reïntegratie) De gemeente steekt ook veel tijd en energie in het vinden van een baan voor mensen, die nu een uitkering hebben. Bij de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid zaten in 2004 in totaal 2511 mensen in een traject voor een baan of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Dat is minder dan verwacht (3097). Dit komt doordat er minder kansrijke werkzoekenden zijn dan gedacht, terwijl juist op deze groep nadruk zou liggen. Verder is besloten om éénmalig extra geld in te zetten voor trajecten van uitkeringsgerechtigden die moeilijk werk vinden; de resultaten hiervan moeten nog zichtbaar worden. In totaal hebben in 2004 488 mensen werk gevonden; zij hoeven niet langer een beroep op een uitkering te doen.

Voor jongeren is in 2004 het project WorkFirst gestart. WorkFirst houdt in dat een groep jongeren tussen 18 en 23 jaar intensief wordt begeleid, vanaf de eerste dag dat ze een uitkering krijgen totdat ze een baan hebben of met een opleiding zijn begonnen.

In 2004 is slechts een klein aantal banen (12) gerealiseerd in het nieuwe stelsel van opstap- en vangnetbanen. Dit komt onder meer door een afwachtende houding bij werkgevers en doordat deelnemers voorafgaand aan een plaatsing eerst een traject en een proefplaatsing moeten doorlopen. Voor 2005 is de planning: 150 opstapbanen en 150 vangnetbanen.

Financiële stand van zaken
Het eerste jaar uitvoering van de wet Werk en Bijstand is financieel gezien positief afgesloten. De gemeente krijgt budgetten van het rijk: een Werk-deel (voor de betaling van reïntegratie, waaronder gesubsidieerde banen) en een Inkomens-deel (voor het betalen van uitkeringen). Op het Inkomens-deel is ¤ 6,7 miljoen overgehouden doordat minder uitkeringen zijn betaald. Op het Werk-deel is ¤ 10,2 miljoen overgehouden. Dit komt onder meer door de snelle afbouw van ID-banen, doordat minder reïntegratietrajecten zijn uitgevoerd en door het kleine aantal nieuwe gesubsidieerde banen dat is gerealiseerd. Van dit geld wordt ¤ 9,4 miljoen gebruikt voor scholing en activering in 2005. Het voorstel is om de overige ¤ 0,8 toe te voegen aan het Fonds ID-banen om eventuele tegenvallers in de toekomst op te vangen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, telefoon 030-286 10 55.