Gemeente Utrecht

Zojuist is helaas een verkeerde versie van het persbericht "Uitslag nulmeting referendum koopzondagen" verzonden. Bijgaand de correcte versie. Gelieve te eerste versie als niet verzonden te beschouwen.

Met vriendelijke groet,
Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht.

Uitslag nulmeting Referendum Koopzondagen

Iets meer mensen (46%) is voor uitbreiding van de zondagsopening naar alle zon- en feestdagen, dan tegen (40%). Dat blijkt uit een nulmeting onder ruim 350 Utrechters door de gemeente Utrecht. Het wordt straks dus spannend bij het Referendum Koopzondagen op 1 juni!

Een aantal andere uitkomsten uit de telefonische enquête:
* Iets meer dan de helft (53%) van de respondenten geeft aan op de hoogte te zijn van het Utrechts referendum.
* Deze groep heeft vooral via het Utrechts Nieuwsblad gehoord over het referendum: 42% noemt dit als informatiebron. Andere 'lokale bronnen' die in dit opzicht goed scoren, zijn de lokale televisie (RTV Utrecht; 17%) en de huis-aan-huisbladen (Ons Utrecht en Stadsblad; 13%).
* Iets meer dan 60% van de respondenten zegt zeker te gaan stemmen tijdens het Utrechts referendum. Uit verschillende bronnen blijkt dat dit percentage vrijwel zeker een (forse) overschatting is van de opkomst op de dag zelf. Een zesde geeft aan te twijfelen en een vijfde zegt zeker niet te gaan stemmen.
* Respondenten kiezen met kleine meerderheid vóór uitbreiding van de koopzondagen: iets meer mensen kiezen v r (46%) dan tegen (40%) uitbreiding van de zondagsopening naar alle zon- en feestdagen.
* Voor-stemmers vinden de zondagsopening vooral praktisch (64%) en gezellig (40%).
* Tegen-stemmers vinden 6 dagen winkelen wel voldoende (42%).
* Niet-stemmers (en blanco stemmers) zijn vooral niet geïnteresseerd in het onderwerp.
* Een meerderheid van de ondervraagde Utrechters (70%) weet niet wat het standpunt van het gemeentebestuur is wat betreft het al dan niet uitbreiden van het aantal koopzondagen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Bestuursinformatie van de gemeente. Deze nulmeting bestond uit een telefonische enquête onder ruim 350 Utrechters en deskresearch. De enquêtes zijn 18 en 19 april afgenomen, kort na het gemeenteraadsbesluit over het referendum. Op basis van de uitkomsten wil de gemeente Utrecht de campagne verder laten aansluiten bij de gemeten kennis.

Meer informatie over het referendum: www.utrecht.nl/referendum, of 030 - 286 10 43.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, bestuurscommunicatie, 030-286 11 55.