Gemeente Leeuwarden

Werkzaamheden parkeergarage Oldehoofsterkerkhof Werkzaamheden parkeergarage Oldehoofsterkerkhof

Bouw parkeergarage Oldehoofsterkerkhof in volle vaart

Bron: Gemeente Leeuwarden (26-04-2005) De bouwcombinatie Structon, Hegeman en GTI (SHG) realiseert in opdracht van de Gemeente Leeuwarden een ondergrondse parkeergarage op het Oldehoofsterkerkhof. Half november 2004 is met de bouw gestart. Op
1 oktober 2006 is de garage gereed. De bouw van de parkeergarage wordt in fasen uitgevoerd. Dit gebeurt om tijdens de bouw zoveel mogelijk parkeerplaatsen te behouden en om het verkeer altijd doorgang te bieden. Het terrein is verdeeld in vier bouwgebieden (Boterhoek, zuidoosthoek, zuidwesthoek en het gebied om de weg van de Boterhoek te verleggen).

In eerste instantie zijn de kabels, leidingen en riolering omgelegd. Begin maart 2005 is de Boterhoek omgelegd en zijn de eerste damwanden geplaatst. De eerste bouwkuip ligt onder de weg van de Boterhoek, tegen Tresoar aan. Tijdens de bouw van deze eerste fase begint ook het aanleggen van de tweede bouwkuip in de zuidoosthoek van het Oldehoofsterkerkhof, tegen het Heer Ivostraatje aan. Ook hier zijn eerst de damwanden geplaatst, waarna het uitgraven is begonnen. Na realisatie van het eerste deel van de parkeergarage onder de Boterhoek wordt begonnen met de derde bouwfase: de bouw van de parkeerkelder in de zuidwesthoek van het Oldehoofsterkerkhof, tegen de Oldehove aan. Ook begint dan de bouw van de kelder onder de nu omgelegde Boterhoek. De Boterhoek is in deze fase weer teruggelegd op zijn oude plek maar nu over het dak van de nieuwe kelder.

Op de foto zijn de damwanden van de zuidoosthoek goed te zien. Ook is begonnen met het gedeeltelijk afgraven van de bouwkuip.