Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 26 april 2005

Vernieuwende vorsers verenigd

Wetenschappers die een Vernieuwingsimpulssubsidie hebben gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben een vereniging opgericht. Tijdens een netwerkbijeenkomst voor Vernieuwingsimpulslaureaten die NWO op dinsdag 12 april hield, zijn de eerste zeventig mensen lid geworden. Bovendien hebben de laureaten gediscussieerd over de activiteiten die de vereniging moet gaan ondernemen.

De Vereniging voor Vernieuwingsimpuls Onderzoekers (VVViO) staat open voor mensen die een subsidie hebben gekregen uit het Vernieuwingsimpulsprogramma, maar ook voor laureaten binnen het Programma Akademie-Onderzoekers van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW).

Het doel van de vereniging is drieledig. Ten eerste wil zij het contact tussen onderzoekers onderling en de uitwisseling van informatie tussen onderzoekers als groep en NWO te bevorderen. Ook wil de vereniging het uitdragen van resultaten van Vernieuwingsimpulsonderzoek bevorderen. Tot slot wil de vereniging als klankbord fungeren voor NWO bij aanpassingen van zaken die betrekking hebben op de Vernieuwingsimpulssubsidies.

Netwerkbijeenkomst
Om de Vernieuwingsimpulslaureaten een platform te bieden om met elkaar in contact te komen, organiseerde NWO op 12 april de eerste van een serie jaarlijkse netwerkbijeenkomsten. Deze eerste bijeenkomst was een groot succes. Ongeveer 150 laureaten kwamen samen in het Vechthuis in Utrecht. Hier werden laureaten uit 2004 in het zonnetje gezet, werd de VVViO gepresenteerd, en kregen de onderzoekers de gelegenheid zich middels workshops te bekwamen in een aantal vaardigheden, zoals snellezen, projectmanagement en omgaan met de media.

Vernieuwingsimpuls
Het Vernieuwingsimpulsprogramma is door NWO samen met KNAW en de universiteiten (verenigd in de VSNU) in 2000 opgezet. Doel van het programma is vernieuwend onderzoek een extra impuls geven. De Vernieuwingsimpuls is persoonsgebonden en biedt talentvolle, creatieve onderzoekers de kans om onderzoek naar hun keuze uit te voeren. Ook moet het programma de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen bevorderen. Van het totaalbedrag van de subsidies betaalt NWO tweederde. Eenderde van het totaalbedrag wordt bijgedragen door de universiteit waar de onderzoeker zijn of haar project gaat uitvoeren. Sinds de start van het programma in 2000 hebben ongeveer achthonderd talentvolle wetenschappers in het kader van dit programma een subsidie ontvangen.

Sinds 2002 bestaat de Vernieuwingsimpuls uit drie vormen: de Veni-subsidie van maximaal 200.000 euro voor pas gepromoveerde onderzoekers, de Vidi-subsidie van maximaal 600.000 euro voor meer ervaren onderzoekers om een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en de Vici-subsidie van
maximaal 1.250.000 euro waarmee senioronderzoekers een eigen onderzoeksgroep op kunnen bouwen.


---

Nadere informatie en contactgegevens van het bestuur van de vereniging:


* NWO, afdeling Voorlichting & Communicatie

* t: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

* aanmelding en meer informatie op http://www.nwo.nl/vi

12e
###


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138, 2509 AC Den Haag