Gemeente Ede

nummer 87 / Ede, 26 april 2005

Wet voorzieningen gehandicapten steeds duurder
Gemeente Ede actualiseers WVG-verordeningen

De gemeente geeft de laatste jaren steeds meer geld uit aan voorzieningen voor mensen met een handicap. Reden om de verordening op de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) bij te stellen. De bijgestelde verordening vormt geen breuk met het verleden, maar geeft wel duidelijk de grenzen aan van de gemeentelijke verantwoordelijkheden.

In juni 2004 heeft de gemeenteraad bij de evaluatie van de uitvoering van de Wvg een aantal besparingsvoorstellen besproken. B&W kreeg naar aanleiding hiervan de opdracht om een nieuwe verordening voor te bereiden en daarbij zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de raad.
In de nieuwe verordening legt de nadruk op kostenbeheersing en eigen verantwoordelijkheid. B&W kiezen op dit moment niet voor een systeem van eigen bijdragen in de kosten van de voorzieningen maar voor inkomensgrenzen waarboven geen recht bestaat op bepaalde voorzieningen. Het gaat hierbij om voorzieningen als verhuiskostenvergoedingen, het vergoeden van een (bruikleen)auto , het verstrekken van een taxikostenvergoeding en een vergoeding voor het gebruik van een eigen auto. De inkomensgrens is overigens ruim gesteld op twee keer het norminkomen van de Wvg. Dit komt neer op twee keer de bijstandsnorm.
Daarnaast worden meer voorzieningen algemeen gebruikelijk aangemerkt. Op basis van de huidige verordening worden veel voorzieningen vergoed die ook een niet gehandicapte heeft en die gewoon in de winkel te koop zijn, zoals fietsen met een lage instap of hulpmotor. Dit beleid past in het reeds vorig jaar ingezette beleid dat kleine woningaanpassingen niet meer worden vergoed. Te denken valt hierbij aan verhoogde toiletpotten, een hendelkranen en thermostatische kranen etc. en De gemeente vergoedde op dit vlak tot nu toe veel meer dan waartoe zij verplicht was.
Nieuw in de verordening is de mogelijkheid om een collectieve voorziening te verstrekken in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Op dit moment worden voorzieningen altijd individueel verstrekt. De nieuwe verordening biedt de mogelijkheid om in een verzorgingstehuis bijvoorbeeld een pool van rolstoelen en scootmobielen te creëren. De verordening legt ook de juridische basis gelegd het gebruik van het collectief vraagafhankelijk vervoer(cvv) te beperken. In regionaal verband was al besloten om het gebruik van het cvv in te perken en de prijzen enigszins te verhogen. De reden hiervan is dat het cvv sterk verlieslijdend is en de provincie minder bijdraagt in de kosten. In het Vergoedingen Besluit wordt opgenomen dat Wvg geïndiceerde gebruikers maximaal 900 zones tegen een tarief van EUR 0,45= met het cvv mogen reizen.
De WVG wordt binnenkort geïntegreerd in de nieuwe Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning. Die wet legt meer verantwoordelijkheden bij de gemeenten en doet een zwaarder beroep op de individuele verantwoordelijkheid van de burger. De nieuwe verordening is in dezelfde geest opgesteld.

---